İsrailli yetkili: İki devletli çözüm hayal

15 Aralık 2023

İsrail'in İngiltere Büyükelçisi Filistinlilerle iki devletli çözümü uygulamanın mümkün olmadığını söyledi.

YDH- Aksa Tufanı’nın başından bu yana Amerikalı ve Batılı yetkililer başta olmak üzere birçok kişi tarafından, Filistinlilerle İsrailliler arasındaki çatışmalara son verebilecek tek çözümün ‘iki devletli çözüm’ projesi olduğu dile getirilmişti.

Ancak Tel Aviv'in Londra Büyükelçisi ‘Tzipi Hotovely’ İngiliz Sky New kanalına verdiği röportajda, Filistinlilerle iki devletli çözümü uygulamanın mümkün olamayacağını vurguladı.

Tzipi Hotovely, sunucunun “Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olup olmayacağı” sorusuna, "Cevap, kesinlikle hayır!" cevabını verdi.

Sky News sunucusunun aynı soruyu birkaç kez tekrarlaması üzerine, Tzipi Hotovely, sunucuya, “Neden iki devletli çözüme takıntılısınız?” diyerek karşılık verdi.

Hotovely ayrıca "Oslo Anlaşması’nın 7 Ekim'de tıkanıp bittiğini artık dünyanın da anlaması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Hotovely, salı günü BM Genel Kurulu’nda Gazze'de acil ateşkes talebiyle oylanan karar tasarısına çok sert karşı çıktı.

Sky News’in bu konudaki sorusuna "Ateşkes mi? Hayır! Bu dediğiniz, sadece başka bir saldırıyı memnuniyetle karşılayacağımız anlamına gelir." şeklinde karşılık verdi.

Hotovely, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Gazze’deki saldırılarından dolayı İsrail’i uyararak, “İsrail'in kendisine verilen desteği kaybetmeye başladığına” dair sözler için de şunları söyledi:

“Siz dünyada düşmana insani yardım koridoru açan herhangi bir ülke biliyor musunuz? Sizin, savaş sırasında Nazi Almanya'sına yardım ettiğinizi hatırlamıyorum. Aynı şekilde İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika'nın Japonlara yardım ettiğini de hatırlamıyorum."

Amerikan Başkanı Joe Biden birkaç gün önce, Gazze’deki soykırımdan dolayı İsrail rejimine dünyada verilen desteğin azaldığını belirtmiş, Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin istikrarsız durumuna dikkat çekerek, sivil katliamlarının durdurulmasını istemişti.