ABD, savaşın yeni aşamasını açıkladı

15 Aralık 2023

Beyaz Saray, Gazze Savaşı'nın yaklaşan aşamaları başta olmak üzere birçok konuda açıklama yaptı.

YDH- İşgal altındaki Filistin'i ziyaret eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas’ın liderlerinin öldürülmesiyle Gazze savaşında yeni bir aşamanın başlayacağını bildirdi.

Sullivan, işgal altındaki Kudüs'teki Amerikan büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında Hamas'a karşı İsrail'i desteklemeye kararlı olduklarını söyledi.

El-Cezire'nin internet sitesinde yer alan habere göre, İsrailli esirlerin serbest bırakılması çabalarına da değinen Sullivan: "Örgütün güvenlik güçlerinin güçlendirilmesi ve Batı Şeria'daki kontrolün genişletilmesi konusunda Mahmud Abbas ile görüşeceğim." dedi.

“Tel Aviv'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ve Washington'un da bunu desteklediğini” dile getiren Sullivan sözlerine şöyle devam etti: "Savaşın aylarca süreceği konusunda İsrail ile aynı fikirdeyiz; ancak bu, farklı aşamalarda olacak. Savaşın zaman çizelgesinden bahsetmiyorum, şiddet içeren bir aşamadan daha az şiddet içeren bir aşamaya geçişten bahsediyorum."

Gazze'deki operasyonlar sonucu bugüne kadar 18 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 47 binden fazlasının da yaralandığını görmezden gelen Beyaz Saray danışmanı, şunları öne sürdü: "İsrail'in yükümlülüklerini yerine getirdiğine şahit oluyoruz. İsrailli liderlerle operasyonun niteliği ve kullanılan mühimmat türleri üzerinde duracağız."

Sullivan söz konusu iddialarına şunları da ekledi: "Biz İsrail'in ortağı ve dostu olarak hareket ediyoruz ve bunun şartlarını koşmuyoruz. İsrail'in masum sivillerle Hamas arasında yaptığı ayrım sadece ahlaki değil aynı zamanda stratejik bir konudur.”

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı, sivilleri de ‘hatırlayarak’, "Siviller hedef alınmamalıdır. Zaten İsrailli yetkililer de militanlarla siviller arasında ayrım yapmaya çalıştıklarını söylüyor." dedi.

Sullivan’ın, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın başkanı ‘David Barnei’ ile yaptığı görüşmeye dikkat çeken Sputnik haber ajansı da Beyaz Saray danışmanının "Rehinelerin serbest bırakılmasından bahsettim ve bu konuya dikkatli yaklaşılması gerekiyor” dediğini nakletti.

Sputnik haber ajansına göre, Gazze'deki geçiş aşamasının koşullarını belirlemek için çalıştıklarını dile getiren Sullivan: "Gazze'nin kontrolü Filistinlilere devredilmeli ve bu, belli bir zaman çizelgesine göre yapılmalıdır. Filistin Yönetiminin, halkını yönetme ve temsil etme biçimi açısından yenilenmeye ihtiyacı var.” dedi.

"İsrail, Gazze'yi işgal etmeye yönelik uzun vadeli bir planının olmadığını açıkladı. Kuzey Gazze'yi terk eden Filistinliler geri dönebilmeli ve kendilerini gerçek anlamda güvende hissedebilmelidir" diyen Sullivan, Hamas yetkilileriyle görüşme düşüncesinin olmadığını söyledi.

"İran, Husilerin saldırılarını durdurmalı"

Bab el-Mendeb Boğazı'nda hedef alınan İsrail gemilerine de dikkat çeken Sullivan,  "Husiler, Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğü için bir tehdit ve bu tehditle başa çıkmak için ortaklarımızla işbirliği yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ensarullah Hareketi liderliğindeki Yemen ordusunun Kızıldeniz’deki operasyonlarından İran’ı sorumlu tutan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan şu iddiaları da sözlerinin sonuna ekledi: "İran, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarını durdurmalı, çünkü onlara silah veriyor. İran'ın Husilerin saldırılarını durdurabileceğine inanıyoruz."

Sky News internet sitesine göre de Sullivan, Kızıldeniz'deki tehditlere yanıtın yalnızca ABD'den değil, uluslararası toplumdan gelmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: " Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve Husilerin oluşturduğu tehdidi durdurmak için bir koalisyon kuruyoruz."

Associeted Press haber ajansı bugün Amerikalı bir yetkiliden naklen geçtiği bir haberde, Yemen’den atılan füzeler sebebiyle Kızıldeniz’deki Liberya bandıralı bir gemide yangın çıktığını bildirdi.