Yemen’den İsrail’e üçüncü aşamaya geçme tehdidi

15 Aralık 2023

Sanaa merkezli Yemen hükümeti ordusu Gazze’ye yönelik saldırıların sürmesi halinde üçüncü aşamaya geçeceğini açıkladı.

YDH- El Mesire televizyonun haberine göre Sanaa merkezli Yemen hükümetinin Sahil Güvenlik Komutanı General Muhammed el-Kadiri, Cuma gecesi yaptığı konuşmada İsrail’e yönelik operasyonlarında üçüncü aşamaya geçebileceklerini söyedi.

General Kadiri, “Siyonistler eğer Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmazsa üçüncü aşamaya geçeceğiz ve bu da Siyonistler için çok ağır olacak” dedi.

Yemen ordusunun şimdiye kadar İsrail’le ticaret yapan gemilere yönelik tavrını hatırlatıp üçüncü aşamayı açıklayan General Kadiri şöyle dedi:

“Şimdiye kadar İsrail’le iş yapan gemilere uyarı mesajı gönderdik ve bu uyarıyı dikkate almayan gemilere sadece onların İsrail limanlarına gitmesini engelleyecek şekilde müdahale ettik. Şimdiye kadarki müdahalemiz sadece vurmakla sınırlı oldu onları batırmadık. Biz bu gemileri batırabilecek savaş araçlarına sahibiz.”

General Kadiri, Amerika’nın Yemen ordusunun İsrail’le ticaret yapan gemilere yönelik müdahaleleri önlemek için bölgeye savaş gemileri göndermesine ve koalisyon kurma çabasına da değindi ve “Amerikan tehditleri bizi korkutmuyor. Biz, Amerika’nın Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki tüm hareketlerini gözetim altında tutuyoruz” dedi.

Amerika’nın kurmaya çalıştığı deniz koalisyonu ile işbirliği yapma yönünde mesajlar veren Yemenli taraflara da seslenen General Kadiri, “Bazı piyonların İsrail’le işbirliği yaptığı ispat edilirse onlara karşı da farklı bir tavır alacağız” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin müttefiki olan Güney Yemen Geçiş Konseyi’nin askeri sözcüsü, Muhammed Nakib, Ensarullah Hareketi’nin İsrail gemilerini hedef alan saldırılarına karşı "güvenliği sağlamak için uluslararası ve bölgesel ortaklarla koordinasyon içinde" göreve hazır olduklarını söylemişti.

Amerika, Yemen ordusunun İsrail’le ticaret yapan gemilere yönelik saldırılarına karşı geniş çaplı bir koalisyon kurma çalışmasına başladığını açıkladı ve bölgeye savaş gemileri gönderdi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan da Yemenlilerin İsrail gemilerine yönelik saldırılarından dolayı İran’ı sorumlu tuttu ve “İran Husilerin saldırılarını durdurmalıdır” dedi.