Fransız denizcilik şirketi de pes etti

16 Aralık 2023

Danimarkalı şirketten sonra Fransız denizcilik şirketi de Kızıldeniz'deki hareketini durduğunu duyurdu.

YDH- Fransız denizcilik şirketi "CGM" bu akşam yaptığı açıklamada, ticari gemilere düzenlenen saldırıların ardından Kızıldeniz'den gelen tüm konteyner yüklerinin hareketini durdurduğunu duyurdu.

Reuters haber ajansına göre, merkezi Fransa'nın ‘Marsilya’ şehrinde bulunan bu şirket, yaptığı açıklamada şunları duyurdu: "Durum son derece ciddi ve güvenlik endişeleri artıyor.”

Son haftalarda, İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırırken, Yemen ordusu da Kızıldeniz'deki Bab el-Mendeb Boğazı'nı geçmeye çalışan İsrail gemilerine operasyonlar düzenleyerek onların manevra sahasını daraltmıştı.  

Ayrıca, işgal altındaki Filistin topraklarına da saldırılar düzenleyen Yemen ordusu özellikle de Eilat limanını insansız hava araçları ve füzelerle hedef almıştı.

Fransız şirket, "Kızıldeniz'i geçecek bölgedeki tüm CGM konteyner gemilerinin güvenli bölgelere gitmelerini ve seferlerini iptal etmelerini söylemeye karar verdik." dedi.

Dünyanın en büyük deniz nakliye şirketlerinden biri olan Danimarka merkezli ‘AP Moller–Maersk’ şirketi de dün yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'deki tüm konteyner seferlerinin hepsini geçici olarak durdurduğunu bildirmişti.

ABD ve İngiltere’den açıklama

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) bugün yaptığı açıklamada, “Kızıldeniz'de faaliyet gösteren USS Carney'in Yemen'de ‘Husilerin’ kontrolündeki bölgelerden drone dalgası şeklinde ateşlenen 14 insansız hava aracını düşürdüğünü” söyledi.

Açıklamada, bu insansız hava araçlarının saldırı uçağı olarak değerlendirildiği ve bölgedeki gemilere zarar vermeden veya kimseyi yaralamadan düşürüldüğü belirtildi.

CENTCOM ayrıca "Kızıldeniz'deki bölgesel ortakların bu tehdit konusunda bilgilendirildiğini" duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps da bugün yaptığı açıklamada, İngiltere donanmasının "Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef alan şüpheli bir saldırı uçağını füze ateşleyerek düşürdüğünü" söyledi.