İsrail ordusu: Gazze'de devasa bir tünel bulduk

18 Aralık 2023

İsrail rejimi ordusu Pazar günü Gazze'de devasa boyutlarda bir tüneli keşfettiklerini açıkladı.

YDH- Al-Monitor sitesinde yer alan habere göre, İsrail rejimi ordusu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sırasında, Pazar günü devasa boyutlarda bir tünel keşfettiğini açıkladı.

İsrail rejimi ordusunun açıklamasında, yaklaşık dört kilometre uzunluktaki bu tünelin, içinden küçük araçların geçebileceği genişlik ve yükseklikte olduğu ve Erez'de önemli bir sınır noktasına birkaç yüz metre mesafede yer aldığı bilgisine yer verildi. 

Zeminine ray döşenen, elektrik, havalandırma ve iletişim kanalları bulunan, beton ve demir kullanılmak suretiyle güçlendirilen bu tünelin maliyetinin milyonlarca dolar olabileceği ve inşasının yıllarca sürebileceği tahmin ediliyor. 

Gerek HAMAS ve gerekse Direniş Cephesi'nin diğer aktörleri Gazze'nin altının yüzlerce kilometrelik tüneller ağıyla kaplı olduğunu ve bu tünellerin su basılması dahil olmak üzere, İsrail rejimi ordusu tarafından yapılması muhtemel imha saldırılarına karşı koyabilecek teknik ve mimari sistemler kullanılarak inşa edildiğini açıklamışlardı.

Amerikan ordusu ile irtibatlı Modern War Institute tarafındah hazırlanan bir rapora göre Gazze'nin altında toplam uzunluğu 500 kilometreye varan 1.800'den fazla tünel bulunduğu öngörülmekte.

Öte yandan, İsrail rejiminin Gazze'de bulduğu tünelleri kontrol etmek için rehin aldığı Filistinlileri kullandığı, Filistinli gençleri silah zoruyla tünellerin içinde yürümeye mecbur bıraktığı biliniyor.