Der Spiegel: Hamas ortadan kaldırılamaz

18 Aralık 2023

Alman Der Spiegel dergisi, Hamas’ın tasfiye edilmesi fikrinin gerçekçi olmadığını yazdı.

YDH- Alman Der Spiegel dergisi, İsrail'in Hamas'ı askeri olarak yenilgiye uğratamayacağını veya ortadan kaldıramayacağını yazdı.  

Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya es Sinvar ve Kassam direnişçilerinin fotoğraflarının kapağına taşıyan dergi, “Bu, gerçekçi olmayan bir fikir ve hareketin ideolojisi başka bir harekette ortaya çıkacak.” dedi.

Hareketin halk desteğine vurgu yapan dergi, Hamas’ın yenilgiye uğratılmasının ihtimal dışı olduğunu belirtti. Dergi, son iki ayda İsrail’in Gazze’yi bir enkaz çölüne çevirdiğini de belirtti.

Der Spiegel’e göre, Hamas bu savaştan askeri olarak zayıflamış olarak çıkabilir, ancak stratejik olarak daha güçlü hale geldi.

Hareketin 7 Ekim’de gerçekleştirdiği ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun İsrail-Filistin çatışmasında bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Der Spiegel, Filistinlilerin Nekbe’yi hatırladığı için söz konusu operasyonunun yeni ve eski şoklara kapı açtığına dikkat çekti.

Dergide, “Hamas saldırısı, saldırının acımasız doğasına rağmen Filistin meselesini yeniden küresel ilgi odağı haline getirdi, ancak bir kamuoyu yoklamasına göre Hamas, birçok Filistinli için İsrail’e karşı ana güç haline geldi.” ifadesi dikkat çekti.

Dergide açıklamalarına yer verilen İsrailli bir askeri analistin şu sözleri de dikkat çekti: "Hamas yok edilemez, çünkü Hamas sadece bir örgüt değil, kökleri toplumda olan ve fikirleri zihinlerde ve kalplerde kök salmış bir güçtür. Bu meseleyle uğraşmak, savaş sonrası Almanya'yı temizlemeye benzetilebilir, yani onlarca yıl sürecek bir süreçtir.”

Derginin kapağına yorum yapan sosyal medya kullanıcıları, İsrail’in intikam hırsının, işgal rejiminin gerçekleri görmesini engellediğini bildirdi.