Le Monde: İsrail'in 70 gündür başarısı yok

19 Aralık 2023

Fransız basını, İsrail'in Hamas’ın Gazze’de kurduğu tuzağa düştüğünü belirterek, 70 gündür hiçbir başarı kaydedemediğini öne sürdü.

YHD- Fransız gazetesi 'Le Monde' tarafından hazırlanan bir raporda, İsrail hükümetinin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşın amacının “Hamas'ı mı yoksa Gazze'yi mi yok etmek” olduğu sorgulandı.

Raporda, “İsrail 2 aydan fazla süredir Gazze Şeridi’nde halka büyük zararlar vererek sistematik olarak Gazze’yi yok ederken, Hamas’a karşı elle tutulur bir başarı elde edemedi” ifadeleri dikkat çekti.

Binyamin Netanyahu’nun Hamas'ın Gazze'de kendisine kurduğu tuzağa pervasızca atladığı vurgulanan raporda, “İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırmak üzere saldırıya başladığından bu yana 70 günü aşkın süredir yalnızca bir önemli lideri öldürmeyi başardı” sözlerine yer verildi.

İsrail saldırılarının yalnızca sivil halka karşı daha öldürücü bir hale gelmediğine dikkat çekilen raporda, İsrail ordusunun en düşük rütbeli olsa bile tek bir Hamas yetkilisini vurmak için onlarca sivili öldürmeyi ya da sakat bırakmayı hiç umursamadığı belirtildi.

Raporda  İsrailli ayrıca askeri yetkililerin Financial Times gazetesine verdikleri bir demeçte, savaşın Yahya Sinvar, Muhammad ed-Dayf ve yardımcısı Marvan İsa ortadan kaldırılana kadar birkaç ay daha devam edebileceğine ilişkin sözleri hatırlatılarak, Ortadoğu’nun “en güçlü” ordusunun yalnızca üç kişiyi yakalamak için bu kadar uğraşmasının endişe verici olduğu vurgulandı.

Fransız gazetesinin haberinde ayrıca İsrail'in 7 bin Hamas savaşçısını öldürdüğü iddiasının oldukça abartılı göründüğü değerlendirildi.