Refah'ta açlık kol geziyor

20 Aralık 2023

İsrail rejiminin saldırıları ve uygulanan bölgesel abluka sebebiyle Gazze'nin Mısır sınırındaki Rafah kentinde açlık hakim.

YDH- Electronic Intifada sitesinde yer alan habere göre, İsrail rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları ve yakıt, ilaç ve gıda ambargosu sebebiyle Refah'ta açlık her geçen gün etkisini arttırıyor.

Temel ihtiyaç maddelerinin son derece sınırlı ve yetersiz bir şekilde ulaştırılabildiği bölgede ekmek fırınları önünde fırının açılmasından saatler önce başlayan ve kimi zaman bekleme süresi altı saati bulan uzun kuyruklar oluşuyor.

Üretilen ekmek bitmeden alma imkanı bulanlar ise gerçek ihtiyacın ancak çok küçük bir kısmına ulaşabiliyor. Birleşmiş Milletlerin sağladığı az miktarda un ihtiyacı karşılamaktan uzak kalıyor.

Un ve yakıt yetersizliği sebebiyle Refah'taki son fırının da 16 Aralık itibariyle kapandığı, insanların basit yöntemlerle ve kendi imkanlarıyla ekmek pişirmeye çalıştığı bildiriliyor.

Refah sakinleri, marketlerde temel ihtiyaç maddelerini bulmanın çok zor olduğunu, insanların günde bir öğün yemekle hayatlarını devam ettirmeye çalıştıklarını söylüyor. İsrail rejimi saldırıları sebebiyle yerlerinden edilen bir milyona yakın Filistinli'nin Refah'a gelmesi de şartları ağırlaştırıyor.

İhtiyaç maddelerinin yokluğu fiyatları da yükseltiyor. Bazı ürünlerin fiyatı normal zamandakinin birkaç katına çıkmış durumda. Örneğin savaş öncesi 25 cent olan bir paket tuzun fiyatı bugün 5.40 dolara ulaşmış halde.

Özelde Refah ve genelde Gazze halkı içine düştükleri durumu anlatabilmek için sosyal medyayı kullanmak için çaba gösterse de İsrail rejimi sıklıkla internet ve telekomünikasyon bağlantılarını kesiyor.

Bilindiği üzere, 7 Ekim 2023'de gerçekleşen Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail rejimi Gazze'ye yakıt/enerji, ilaç ve gıda girişine son verdiklerini ve hiçbir şart altında temel ihtiyaç malzemelerinin girişine izin vermeyeceklerini ilan etmişti.

Gazze yaklaşık 18 yıldır İsrail rejiminin ambargosu altında bulunuyor. İsrail rejimi Gazze'ye açılan sınır kapılarından malzeme geçişine son derece az ve kontrollü şekilde izin verirken, Gazze limanına ulaşımı engellemekte, Filistinli balıkçıların avlanmasına ağır şartlar getirmekteydi. 

Aksa Tufanı operasyonu sonrasında Filistin direnişinin ileri sürdüğü şartlar arasında Filistinli tutsakların serbest bırakılması ve ambargonun kaldırılması da yer alıyor.