İsrail, Hamas’la uzlaşma arıyor

20 Aralık 2023

70 günü aşan ağır bombardımanına rağmen hiçbir askeri hedefini gerçekleştiremeyen İsrail rejimi, Hamas’la uzlaşma arayışına girdi.

YDH- İsrail Kanal 12 televizyonu, hükümetin Katar’a Gazze’de yeni bir ateşkes yapmaya hazır olduğunu ilettiğini bildirdi.

Habere göre İsrail rejimi, bir veya iki haftalık bir ateşkes ile 30 veya 40 kadar esirin takas edilmesini teklif ediyor.

İsrail rejiminin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Gilad Erdan da CNN International televizyonuna verdiği demeçte mümkün olduğunca çok sayıda esirin serbest bırakılması karşılığında ateşkes yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’nin Katar ve Mısır’ın arabuluculuğu ile iletilen esir takası ve ateşkes müzakereleri için Kahire’ye gittiği bildirildi.

Hamas ve diğer Filistinli direniş grupları, ellerindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için öncelikle savaşın durması gerektiğini açıklamış ve saldırılar sürdükçe esir takası görüşmelerinin yapılmayacağını ifade etmişti.

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında çok sayıda esirin ölmesi, esir ailelerinin rejim üzerindeki baskılarını arttırmasına neden olmuştu.

İsrail ordusunun geçtiğimiz hafta Gazze’deki 3 İsrailli esiri ‘yanlışlıkla’ öldürdüğünü itiraf etmesi de tepkilerin artmasına neden olmuştu.