Tevhid Hareketi, Hizbullah ve Emel’den ortak tutum

01 Ocak 1970

SAAF-Lübnan Tevhid Hareketi Lideri Veam Vehhab, Sanayi Bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesinin

SAAF-Lübnan Tevhid Hareketi Lideri Veam Vehhab, Sanayi Bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesinin hükümet karşıtlarına darbe vurmaya yönelik bir girişim olduğunu söyledi.

 

El-Alem televizyonuna bir demeç veren Tevhid Hareketi Lideri Veam Vehhab, Pier Cemayel’in öldürülmesinin ulusal birlik hükümeti kurulmasını isteyen ve Sinyore hükümetinin istifasını istemek üzere gösterilere başlayacak olan hükümet karşıtı güçlere darbe vurmaya ve Mişel Aun’un oynayacağı rolü etkisiz bırakmaya yönelik olduğunu ifade etti.

 

Lübnan Güçleri Lideri Semir Caca’nın, bakanlardan birine yönelik bir terör saldırısı olabileceği ihtimalini dile getiren son açıklamalarına değinen Vehhab, güvenlik güçlerinden bu konuda Semir Caca’dan açıklama istemesi gerektiğini söyledi.

 

Sanayi Bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesinden Suriye’yi sorumlu tutan Müstakbel Partisi Lideri Saadeddin Hariri’yi de eleştiren Tevhid Hareketi lideri, “dostumuz Suriye’yi terörle itham ederek Lübnan Suriye ilişkilerine darbe vurmak isteyen Hariri’ye ve Velid Canbolat’a izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Tevhid Hareketi lideri Lübnan güvenlik güçlerini de eleştirerek “güvenlik güçleri Sanayi Bakanını bile koruyamıyor; tehlike altındaki Lübnan halkını nasıl koruyacak” dedi ve bakanın öldürülmesinden dolayı Başbakan Fuad Sinyore’nin ahlaki sorumluluğu bulunduğunu ve istifa etmesi gerektiğini söyledi.

 

Hizbullah parlamenterlerinden Muhammed Haydar da sanayi bakanı Pier Cemayel’in öldürülmesini sert bir dille kınadı ve Lübnan halkının bütünlüğünün korunması ve ülkedeki istikrarın yara almaması için siyasi havanın yumuşatılması gerektiğini söyledi.

 

Emel Hareketi üyelerinden Gazi Zuayter de Sanayi Bakanına yönelik saldırının Lübnan halkının düşmanlarının çıkarına olduğunu söyledi.