Filistin Direnişi: Tam ateşkes olmadan esir değişimi yok

23 Aralık 2023

Geçici ateşkesi reddeden Hamas ve İslami Cihad, Gazze'deki işgal bitmeden esir değişimi yapmayacaklarını vurguladı.

YDH- Hamas ve İslami Cihad hareketleri, yalnızca kapsamlı bir ateşkes anlaşmasına varılması ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi durumunda esir değişimi konusunda müzakere yapacaklarını açıkladı.

Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki arabuluculuk faaliyetlerini ele alan ‘Filistin el-yevm’ internet sitesi şunları yazdı: "İslami Cihad ve Hamas, kısmi esir değişimini veya geçici bir insani ateşkesi reddetme konusundaki mevcut pozisyonlarını korurken, İsrail tarafı ise şu anda böyle bir ateşkesi reddediyor."

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi bugün yaptığı açıklamada, hareketin tutumunun Hamas'la tam uyumlu olduğunu ve kapsamlı bir ateşkes olmadan ve İsrail güçleri Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmeden önce İsrailli esirlerle ilgili müzakerelere karşı olduğunu söyledi.

Muhammed el-Hindi sözlerine şöyle devam etti: "İsrail'in, sonrasında tekrardan sivilleri bombalamaya devam edeceği geçici bir ateşkes ile esir değişiminin gerçekleşmesi mümkün değildir. Gazze işgali belirtilen hedeflerden hiçbirine ulaşamamış ve yalnızca kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere masum sivillerin öldürülmesiyle sonuçlanmıştır.”

El-Hindi, dünyanın gözleri önünde hastaneleri ve evleri yakıp yıkan İsrail’in soykırım yapmaktan başka bir şey elde edemediğini ve Gazze Şeridi'nde devam eden sorgusuz sualsiz saldırganlığın gölgesinde esirlerini kurtarıp bu davayı kapatmak istediklerini söyledi.

Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya es-Sinvar, 21 Aralık Perşembe günü uluslararası arabuluculara verdiği demeçte, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmanın ancak Gazze'de “tam bir ateşkesten sonra” ve “herkesi kapsaması” şartıyla mümkün olabileceğini söylemişti.

İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında bugüne kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 20 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Aksa Tufanı sonrasında Hamas'ın elinde 250'den fazla esir bulunduğu söylense de Filistinli gruplar bu sayının söylenilenden daha fazla olduğunu açıklıyor.

Hamas ile İsrail arasındaki birkaç geçici ateşkesin ardından 110 İsrailli esirin bırakıldığını bildiren İsrail ordusu ise Hamas'ın elinde hâlâ 126’sı İsrailli ve 11’i yabancı uyruklu olmak üzere 137 esirin bulunduğunu ileri sürüyor.