İsrailli komutan: ABD olmadan çok zayıfız

24 Aralık 2023

İsrail ordusunun net bir hedefi olmadığını söyleyen eski genelkurmay başkan yardımcısı, ABD'nin yardımı olmadan çok zayıf olduklarını dile getirdi.

YDH- İsrail medyasında Gazze'deki kara operasyonlarının yakında durdurulacağına dair haberler yer alırken, İsrail rejiminin eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan da Gazze'deki mevcut kriz karşısında İsrail'in politikalarını eleştirdi.

Yair Golan, İsrail'de yayınlanan Maariv gazetesine bugün verdiği demeçte şunları söyledi: "Kara operasyonundaki sorun, siyasi yetkililerin savaşın hedeflerini belirtmemesidir İsrail'in, herhangi bir hedefi olmadan en iyi çocuklarını feda ettiği bir savaş yürütmesi şoke edici.”

Bugüne kadar, Filistin direniş güçleriyle çatışmada öldürülen 486 askerinin ismini açıklayan İsrail ordusu, bugün de yaptığı bir açıklamayla Gazze Şeridi'nde 9 askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu.

Yair Golan, İsrail'in, şu anda savaşı yöneten Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'a suikast düzenleneceğine dair İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın sözlerine de değindi. Golan, "Savaşın şu anda İsrail'in ağır bir yenilgisiyle başladığını görmezden gelmek mümkün değil. Sinvar'ı yakalasak bile, başka bir örgütle değil, Hamas'la bir anlaşmaya varmaktan kaçış yok. Hamas, kaçırılanları serbest bırakabilecek tek örgüttür." dedi.

Hizbullah'ın roket ve insansız hava aracı saldırılarının ardından kuzey bölgelerindeki yerleşimcilerin göçüne de değinen Golan, şunları söyledi: "Vatandaşlarımıza gerçeği söylemiyoruz, Hizbullah'ı ortadan kaldıramayacağız. Şu anda gerçek olan, tehdit altındaki bir ülkede yaşıyor olduğumuzdur. Sürdürülen yalanlarla vatandaşlarımızın sınırdaki evlerine dönmeyeceği de ortada."

Yair Golan sözlerine şöyle devam etti: "Burada gelişen bir yapı inşa etmeliyiz, ancak tüm bunlar yaşanırken bu nasıl mümkün olabilir? Hamas, güney banliyölerinin yok olma senaryosunun muhtemel olduğunu bile bile savaşa girdi. İsrail'e ‘savaşı ben yönetiyorum’ dediklerinde stratejik bir hedefe ulaştılar."

İsrail rejiminin eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Galant'ın, Sinvar ile ilgili sözleri anlamsız bir savaş propagandasıdır. Gazze'de yaşanan yıkıma rağmen, kendisini ancak Amerika'nın yardımıyla savunabilecek zayıf bir taraf olduğumuz ortaya çıktı."