FHKC: Direniş, İsrail’in sunduğu 7 öneriyi reddetti

25 Aralık 2023

Filistin'in Kurtuluşu için Halk Cephesi (FHKC) liderlerinden Mahir Tahir, İsrail’in esir takası ve geçici ateşkes konularıyla ilgili teklif gönderdiğini, ancak Direnişin kapsamlı bir ateşkes sağlanmadan hiçbir öneriyi kabul etmediğini açıkladı.

YDH- Filistin'in Kurtuluşu İçin Halk Cephesi (FHKC) liderlerinden Mahir Tahir, Gazze Şeridi’ndeki son gelişmeler ve İsrail’in gönderdiği arabulucular hakkında El-Meyadin televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Tahir, İsrail’in Katar aracılığıyla Filistin direnişine iki haftalık bir ateşkes yapılması başta olmak üzere Kuzey Gazze’de bir tampon bölge oluşturması, yardımların girişlerinin sağlanması ve Gazze halkının kuzeydeki evlerine geri dönmelerini içerek bir teklif gönderdiğini bildirdi.

Tahir’in açıklamasına göre İsrail’in teklifi ayrıca sivillere ve kadın askerlere karşılık FHKC lideri Ahmed Saadat ve el-Fetih liderlerinden Mervan Bergusi gibi isimlerin serbest bırakılmasını, İsrail’in şehirlerden çekilmesini ve Gazze Vadisi’nin korunmasını da içeriyor.

İsrail’in geçici ateşkes istediği ve kalıcı ateşkes olmaması konusunda ısrar ettiğini ifade eden Tahir, Direnişin ise kapsamlı bir ateşkes olmadan hiçbir öneriyi tartışmayacağını arabuluculara ilettiğini kaydetti.

Açıklamaya göre Filisitn direnişi, Gazze’ye sınırsız yardım girişinin sağlanması, 'herkes için herkes' ilkesine göre tüm mahkumların serbest bırakılması ve İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi gerektiğini, aksi taktirde hiçbir önerinin kabul edilmeyeceğini taraflara bildirdi.

Filistinli lider, "İsrail tarafının sunduğu 7 öneri, tüm hedeflerinde geri adım attığını gösteriyor. Direniş, 'herkes için herkes' ilkesi doğrultusunda tüm Filistinli tutsakların serbest bırakılmasının gerektiğiyle ilgili net bir yanıt verdi" dedi.

Amerika’nın Kızıldeniz’de kurduğu Yemen karşıtı koalisyonun parçalanmasına işret eden Tahir, bu durumun ABD’nin gerçek bir izolasyon içinde olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Öte yandan Hamas'ın Ulusal İlişkiler Sorumlusu Ali Baraka ise el-Meyadin’e verdiği röportajında Direnişin elindeki mahkumların, sahada Filistinliler için üstünlük sağladığını vurguladı.

Baraka, "Düşman kayıpları daha fazla kaldıramaz. Çünkü işgal bunun için ağır beden ödüyor” diyerek Netanyahu’nun daha uzun süre iktidarda kalabilmek için İsrail ordusunu kullandığı değerlendirmesinde bulundu.