Netanyahu’dan bakanlara sansür

26 Aralık 2023

İsrail medyası, İsrail ordusunun Gazze’deki ağır kayıpları nedeniyle İsrail rejiminin en yüksek siyasi ve güvenlik birimleri arasındaki gerginliklerin arttığını açıkladı.

YDH- İsrail'de yayınlanan Maariv gazetesi bazı yetkili kaynaklara dayanarak aktardığı haberde,  "Netanyahu'nun, Mossad şefinin Gazze'deki savaşla ilgili güvenlik toplantılarına katılmasını en az iki kez engellediğini" duyurdu.

İsrail Kanal-12 televizyonu da 25 Aralık Pazartesi gecesi, Netanyahu'nun, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant  ile Mossad şefi David Barnea’nın İsrailli esirlerle ilgili görüşmesini engellediğini duyurmuştu. 

İsrail medyası, bugünlerde, yetkili kaynaklara dayanarak, Gazze'deki Filistin direnişinin elindeki İsrailli esirler konusunda İsrail rejiminin en yüksek siyasi ve güvenlik birimleri arasında gerginlikler yaşandığını bildiriyor.

İsrail kabinesinin Gazze savaşıyla ilgili geçtiğimiz pazar günkü toplantısında, bazı bakanlarla Netanyahu arasında savaşın yönetimi konusunda yoğun bir gerginlik yaşandığı aktarılmıştı.

İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat’ın, savaşı yönetme şekli nedeniyle Başbakan Benyamin Netanyahu'ya sözlü olarak saldırdığı bildirilmişti.

İsrail medyasında yer alan habere göre, Netanyahu'yu Aksa Tufanı'ndan bu yana Gazze'de “yaklaşık 500 askerin” ölümüne sebep olmakla suçlayan Nir Barakat’ın toplantıda şunları söylediği aktarılmıştı: "İsrail askerlerini ördek gibi, bombalanan binalara gönderiyorsunuz."

Netanyahu'nun kabinesindeki gerginlikle eş zamanlı olarak, Likud Partisi Knesset üyesi Hanoch Milwitsky, Ekonomi Bakanı ve İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir'i istifaya çağırarak, "Savaştaki komutanlarının emirlerinin İsrail ordusunun hayatını tehlikeye attığına dair herhangi bir kanıtınız varsa bunu sunun, eğer yoksa görevinizden istifa edin." dedi.

Aktarılan haberlere göre, İsrail Ekonomi Bakanı, başbakanın İsrail ordusunu kendi siyasi çıkarları uğruna feda ettiğine inanıyor.

Benzer açıklamalarda bulunan Ulusal Güvenlik Bakanı da İsrail askerlerinin canlarının komutanlar ve Savaş kabinesi üyeleri açısından önemli olmadığını, savaşla ilgisi olmayan tartışmaların kurbanı olduklarını söyledi. 

Gazze'deki operasyonlarda yüzlerce İsrail askerinin öldüğüne ve yaralandığına işaret eden Eski İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan da Netanyahu kabinesinin onca bedel ve kayıptan sonra askeri alanda tam olarak ne elde ettiğini açıklaması gerektiğini bildirdi.

Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun kara kuvvetlerinin kayıpları artarken, İsrail'in Kan adlı televizyon kanalı da geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir haberde, Tel Aviv'in önümüzdeki haftalarda askerlerini Gazze Şeridi'nden çekmeyi planladığını, ancak esirlerin kurtarılmasını hedefleyen ikinci aşamanın henüz tamamlanmadığını duyurmuştu.