Haaretz: Gazze'deki yenilgiyi kabul etmeliyiz

26 Aralık 2023

İsrail ordusunun Gazze'deki yenilgisinin ele alındığı bir makalede, bu başarısızlığın her geçen gün daha da derinleşeceği ileri sürüldü.

YDH- İsrail'deki Haaretz gazetesinde bugün yayımlanan bir makalede, İsrail'in yenilgiyi kabul etmesi gerektiği belirtildi.

Analist Hillel Schöcken tarafından kaleme alınan yazıda, “Gazze'de başlayan bu savaş 7 Ekim'den itibaren yenilgiye uğratılmıştı.” denildi.

Uluslararası baskı sonucunda bu korkunç savaşın birkaç hafta içinde sona ermesinin beklendiğini belirten Hillel Schöcken, Haaretz’teki makalesinde şu ifadelere yer verdi: “Ancak İsrail şu anda, Hamas'ın bize saldırdığı zamandan çok daha zor bir durumda.”

Schöcken, yenilgiden hiçbir kazanım çıkmayacağını vurgulayarak, “Esirlerimizin iadesi de dahil olmak üzere ordu tarafından belirtilen hedeflerin hiçbirine ulaşamadık.” dedi.

Hillel Schöcken yazısının bir başka bölümünde "İsrail'in uluslararası konumunun, benzeri görülmemiş bir düşüşe" geçtiğini dile getirerek, bu sorunun Tel Aviv'in dost ülkeleriyle, özellikle de ABD ile ilişkilerini tehdit ettiğini yazdı.

Yabancı ülkelerin İsraillileri cüzamlı olarak gördüğünü söyleyen Schöcken, “Bölge ülkeleri karşısındaki konumumuz da ciddi şekilde geriledi.” dedi.

Hillel Schöcken, İşgal altındaki toprakların kuzey sınırlarındaki çatışmalara da dikkat çekerek, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarının engellendiğine dair iddiaların aksine, İsrail'in caydırıcı bir güçle uğraştığını ifade etti.

Gazze'ye yönelik 80 gündür sürdürülen savaşın ve saldırıların durdurulması yönünde artan uluslararası baskılara rağmen, Netanyahu hükümeti kara harekâtının devam etmesi çağrısında bulunmaya devam ediyor.

Sınırdaki İsrail askeri kışlalarını ve kuzeydeki yerleşimleri hedef alarak İsrail’i zor durumda bırakan Lübnan Hizbullahı ise Gazze'deki savaş bitene kadar saldırıların devam edeceğini vurguluyor.