Lübnan’daki siyasi suikastların kronolojisi

01 Ocak 1970

SAAF-Lübnan’daki Dürzilerin Lideri Kemal Canbolat’ın 1977’de öldürülmesinden 2005 şubatındaki

SAAF-Lübnan’daki Dürzilerin Lideri Kemal Canbolat’ın 1977’de öldürülmesinden 2005 şubatındaki Refik Hariri cinayetine kadar Lübnan’da gerçekleştirilen siyasi suikastlar, ülkede büyük bunalımlara sebep oldu.

 

21 Kasım’da Sanayi Bakanı Pier Cemayel’e düzenlenen suikasta kadar Lübnan’ın son 30 yıllık tarihindeki siyasi suikastların kronolojisini yayınlıyoruz.

 

16 Mart 1977-Lübnan Dürzilerinin Lideri ve Velid Canbolat’ın babası Kemal Canbolat, Dürzilerin merkezi olarak kabul edilen Şuf’ta düzenlenen bir saldırıyla öldürüldü.

 

Haziran 1978-Lübnan eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Faranciye’nin oğlu Toni Faranciye, Maruni milislerinin düzenlediği bir saldırı sonucu eşi ve kızıyla birlikte hayatını kaybetti.

 

Eylül 1982-Lübnan Cumhurbaşkanı Beşir Cemayel, Amcası Pier Cemayel’le birlikte Suriye yanlısı bir Hıristiyan grubunun düzenlediği bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

 

Haziran 1989-Lübnan başbakanlarından Reşid Kerami, helikopterine düzenlenen bombalı bir saldırı sonucu Trablus’ta hayatını kaybetti. Kerami öldürüldüğünde 37 yıl süren başbakanlığının yedinci döneminde bulunuyordu.

 

Mayıs 1989-Lübnanlı Sünnilerin lideri ve Lübnan Baş Müftüsü Hasan Halid, arabasına konan bir bomba sonucu Beyrut’ta öldürüldü. Düzenlenen bu terör saldırısında Halid’den başka 22 kişi ölmüş, 80 kişi de yaralanmıştı.

 

Kasım 1989-Lübnan Cumhurbaşkanı Rene Muaz, düzenlenen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden kısa bir süre sonra öldürülen Muaz, Suriye yanlısı bir lider olarak biliniyordu.

 

Ekim 1990-Liberal Ulusal Parti Başkanı ve Hıristiyan bir milis grubunun lideri Dani Şemun, eşi ve iki çocuğuyla birlikte öldürüldü. Dani Şemun, Lübnan eski cumhurbaşkanlarından Kumeyl Şemun’un oğluydu.

 

Şubat 1992-Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Abbas Musevi, İsrail helikopterlerinden açılan roket ateşiyle ailesiyle birlikte hayatını kaybetti.

 

Ocak 2002-İsrail’in desteklediği Hıristiyan bir milis grubun lideri ve bakan Eli Habika, düzenlenen saldırı sonucu öldürüldü. Habika, İsrail’in 1982’de gerçekleştirdiği Sabra ve Şatilla katliamlarında rol almış bir isim olarak biliniyordu.

 

Şubat 2005-Lübnan başbakanlarından Refik Hariri, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

 

Haziran 2005-Ateşli bir Suriye muhalifi olan Semir Kasir, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

 

21 Haziran 2005- Lübnan Komünist Partisi eski başkanı George Havi, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

 

2 Aralık 2005-en-Nehar gazetesi Yazı İşleri Müdür ve parlamenter Cibran Tueyni, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

 

21 Kasım 2006-Lübnan Sanayi Bakanı Pier Cemayel, silahlı kişilerin düzenlediği saldırı sonucu öldürüldü.