Çin’den İsrail’e “gölge yaptırım”

27 Aralık 2023

İsrail medyası Çin’in İsrail’e hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilecek teknolojik malzeme ithal etmekte zorluk çıkardığını iddia etti

YDH- İsrail’deki elektronik ve yüksek teknoloji fabrikaları, Gazze’deki savaşın başından bu yana Çin’den elektronik bileşen ithal etmekte ciddi sorunlar yaşadıklarını aktarıyor.

İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, İsrailli fabrikalar Çin’den hem sivil hem de askeri amaçlar için kullanılabilecek teknoloji bileşenlerini ithal etmekte zorluklarla karşılaştıklarını belirtiyor. İsrailli ithalatçılar Pekin'in askeri amaçlarla kullanılan malzemelere "gölge yaptırımları" uyguladığını belirtiyor.

Bahsi geçen konu için İsrailli hükümet yetkililerine ulaşan Ynet News haber sitesinin aktardığına göre İsrailli yetkililer söz engellerin Gazze’deki savaşla bağlantılı olduğunu düşünüyor.  

Haberde, Çinli tedarikçilerin İsrail'e karşı resmi olarak herhangi bir yaptırım açıklamasalar da gerçekte bürokratik bir engel oluşturdukları belirtildi.  

Ynet News, Pekin’in son zamanlarda İsrailli şirketlere yanlış doldurulmuş evrakları bahane ederek çok kez sevkiyat gecikmelerine neden olduğunu öne sürdü.

İsminin açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili Ynet’e yaptığı açıklamada yaptırım uygulamalarının savaş halinde oldukları için gerçekleştiğinden endişe duyduklarını belirtti. İsrailli yetkili, “Çinlilere sorular yöneltildi ve resmi yanıtları politikada bir değişiklik olmadığı yönünde. Sorun şu ki, tüm yeni gerekliliklerin üstesinden gelene kadar arzın karşılanıp karşılanmayacağından emin olamayız. Bu durumun savaşla doğrudan bağlantılı olduğundan eminiz” dedi.

Haberde bu konunun İsrail Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'na iletildiği kaydedildi.

İsrail medyası ayrıca Kızıldeniz’deki Çin savaş gemilerinin İsrail kargo gemilerine yardım etmeyi reddettiğini açıklamıştı. İsrail medyası Amerikan Associated Press’in (AP) Kızıldeniz’de konuşlu Çin savaş gemilerinin Bab al-Mendeb’de İsrail kargo gemilerine yardım etmeyi reddettiğini doğruladığını duyurmuştu.

Pekin yönetimi pazartesi günü, abluka altındaki Gazze Şeridi için kalıcı bir ateşkesin öncelikli olduğunu açıklamıştı.