ABD’li savaş uzmanları: Hamas hâlâ ayakta

28 Aralık 2023

Savaş gözlemcileri ve saha uzmanlarına göre, Hamas uğradığı kayıplara rağmen savaş alanında askeri yeteneklerini yeniden oluşturabiliyor.

YDH- Savaş Araştırma Enstitüsü (ISW) ve Amerikan Girişimcilik Enstitüsü (AEI) Hayati Tehditler Projesi tarafından “Hamas'ın İzzeddin el-Kasım Tugayları’nın Savaş Düzeni” adlı bir rapor yayımlandı.

Söz konusu rapor, İsrail ordusunun, Hamas’ı ortadan kaldırma hedeflerine ulaşamadığını belirterek, direniş hareketinin kendini yeniden yapılandırabilme yeteneğine dikkat çekti.

Raporda “Hamas, askeri kayıplarına rağmen ayakta kalmaya devam ediyor ve askeri yeteneklerini yeniden oluşturabiliyor” değerlendirmesi yapıldı.  

Hamas'ı Gazze'de tutacak herhangi bir anlaşmanın "İsrail'in yenilgisiyle eşdeğer" olacağına inanan uzmanlar, böyle bir anlaşmanın, Hamas'ı kuşatma altındaki Filistin topraklarında yönetim organı ve askeri güç olarak koruyacağını ve İsrail rejimini tehdit etmesine olanak sağlayacağını dile getiriyorlar.

İsrail, Gazze’ye yönelik operasyonlarının üzerinden 82 gün geçmesine rağmen Hamas'ı yok etme ve İsrailli esirlere ulaşma hedeflerine ulaşamadı.

ABD’li savaş uzmanlarının yayımladığı rapor, “savaşın henüz bitmediğini ve daha uzun bir zamana yayılacağını” açıklayan Gallant ve Netanyahu’nun söylemlerine dayanarak, İsrail’in Gazze’de beyan ettiği hedeflere ulaşmak için uzun süreli bir savaşa ihtiyaç duyduğunu açıkça ilan ettiğini vurguladı.