İsrail bir ikilem içinde sıkıştı

29 Aralık 2023

Uzmanlar, İsrail’in savaştan çekilme ve zafer imajı oluşturma ikileminde bocaladığını belirtti.

YDH- Uzmanlar, İsrail’in son tutumlarının, yüksek askeri hedeflerden vazgeçme çabası olduğunu ve sahadaki zorluklarla başa çıkma çabasının, toplumda zafer imajı oluşturma çabasıyla çatıştığını belirtiyor.

İsrail'de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesi, Tel Aviv'in önümüzdeki birkaç gün boyunca esir anlaşmasıyla ilgili olarak Katarlı aracılar üzerinden Hamas'ın yanıtını beklediğini açıkladı.

Yediot Ahronot ayrıca, olumlu bir yanıt alma konusunda İsrail'de karamsarlığın hakim olduğunu ve konunun askeri baskı gerektireceği değerlendirmesinin yapıldığını belirtti.

The Wall Street Journal’ın aktardığına göre, eski İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat, Hamas’ın artık kendisine zafer kazandırmayan herhangi bir anlaşmayı reddedecek özgüvene sahip olduğunu söyledi.

Meir Ben-Shabbat, “Hamas’ın koşulları iyileşirken bizim güçlerimizin çalışma koşulları daha da zorlaştı.” dedi.

Ürdünlü askeri strateji uzmanı Fayez Duveyri de yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun savaşın başından bu yana Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya es-Sinvar’ın ayakkabılarını ve Kassam Tugayları Genel Komutanı Muhammed ed-Dayf’ın fotoğrafını bulmak gibi gülünç şeyler dışında hiçbir askeri başarı elde etmediğini söyledi. Duveyri, buna karşılık direnişin performansında somut bir artış olduğunu kaydetti.

Katıldığı bir televizyon programında Duveyri, bir dizi üyesini kaybetmiş olsa da direnişin savaşı etkili bir şekilde yönetebildiğini ifade etti. Hamas’ın sahadaki performansının arttığını, bunun da direnişin kabiliyetlerini zayıflatacak şekilde etkilenmediği anlamına geldiğini vurgulayan Duveyri, İsrail işgalinin de bunun farkında olduğunu sözlerine ekledi.

Ürdünlü uzman, İsrail tarafının Katarlı aracıya, Hamas’a müzakere önerilerini kabul etmesi ve taviz vermesi için baskı yapmasını söylediğini ve bu konuda yalvardığını söyledi. Duveyri, ancak Hamas’ın saldırılar tamamen durdurulana kadar esirler konusunda müzakere kapısını açmamaya kararlı olduğunu ve bu gerçekleşirse zafer kazanacağını belirten özel bilgilerin varlığına işaret etti.

İsrail meselelerinde uzman olan Dr. Muhannad Mustafa da İsrail ordusunun askeri başarısızlıkları ve bunun ekonomik sonuçları nedeniyle, öncesinde sessiz ve korkulu olan bazı seslerin yükseldiğini belirtti.

İsrail uzmanı Mustafa “Bu, savaşın devam etmesinin Hamas’ı yok etme zorunluluğuyla ilgili yaygın görüşe karşı bir değişiklik olarak ortaya çıkmakta” ifadelerini kullandı.

İsrail’in savaştan çekilme ve zafer imajını oluşturma gibi bir ikilemde kaldığını söyleyen Mustafa sözlerine şöyle devam etti: “Bu bağlamda İsrail, Hamas'ın savaşı kazanmasının, bölgesel konumuna ve caydırıcılık kabiliyetine eşi benzeri görülmemiş bir stratejik darbe anlamına geldiğinin farkında. Ayrıca, gelecekte rakipleriyle karşı karşıya gelme kabiliyeti düzeyinde de benzeri bir durumun yaşanacağını çok iyi biliyor. İsrail, tüm bunların krizi ikiye katlayarak bu ikilemi pekiştirdiğini görmekte.”