İsrailli yetkililer arasındaki çatlak derinleşiyor

30 Aralık 2023

İsrail'in ulusal televizyon kanalı, İsrail rejiminin Savaş Kabinesi’ndeki ayrılıkların arttığını duyurdu.

YDH- İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant  ve İsrail'in Savaş Kabinesi Üyesi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz’ın, Başbakan Benyamin Netanyahu ile bugünkü ortak basın toplantısına katılmayı reddettiği bildirildi.

Uzmanlar, Gazze'ye yönelik yürüttüğü amansız saldırılardan dolayı uluslararası baskının hedefinde olan Benyamin Netanyahu’nun, ilan edilen hedeflere ulaşılamaması ve savaşın yönetimine ilişkin farklılıklar nedeniyle de koalisyon kabinesindeki sağcı grupların artan baskısı altında olduğunu belirtiyor.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Netanyahu, kabinesinin sağcı üyelerinin güçlü muhalefetinin ardından, Gazze'deki yönetimin geleceği hakkında görüşmelerin yapılacağı bildirilen savaş kabinesi toplantısını iptal etmek zorunda kaldı.

İsrail medyası, bun dan bir hafta önce de Gazze'deki savaşı görüşmek üzere düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında gerginlik yaşandığını bildirmişti.

İsrail'de yayınlanan Maariv gazetesi de bazı yetkili kaynaklara dayanarak aktardığı haberde,  "Netanyahu'nun, Mossad şefinin Gazze'deki savaşla ilgili güvenlik toplantılarına katılmasını en az iki kez engellediğini" duyurmuştu.

Netanyahu kabinesinin aşırı sağcı üyelerinden biri olan İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir, bu konunun araştırılmasının savaş kabinesinin yetkisi dahilinde olmadığını söyledi. Öte yandan Dini Siyonizm partisi lideri Bezalel Smotrich ise söz konusu toplantıya çağrılmamasını protesto etmek amacıyla ayrı bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu.

Ben Gvir ve Smotrich, İsrail'in daha büyük bir yapıya sahip olan ancak savaş kabinesi üyesi olmayan güvenlik kabinesinin üyeleri. Savaş kabinesinde Netanyahu'nun yanı sıra İsrail Savaş Bakanı Yoav Galant ve kabine muhalefetinin başı Benny Gantz da yer alıyor.

El-Cezire'nin Doğu Kudüs'teki yazarı Alan Fisher bugün şunları söyledi: "Smotrich, Gazze savaşının geleceği konusunu tartışmak istemedi. O, savaşın bitiminden sonra yönetimi, Filistin Yönetimi'ne devretme fikrine karşı çıkanların başında yer alıyor."

Bu şartlar altında Netanyahu, Savaş Kabinesi’nin bu konuyu görüşmemesi gerektiğine ve konunun, önümüzdeki salı günü yapılacak Güvenlik Kabinesi toplantısında görüşüleceğine karar verdi. 

Bu ayın başlarında yapılan bir açıklamada Amerikalı bir yetkili, "Biden yönetiminin planı, Gazze'nin nihai olarak Filistin Yönetimi tarafından kontrol edilmesini öngörüyor." demişti.