YDH- 7 Ekim'de gerçekleşen Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken, rejimin verdiği kayıplar da tartışma konusu olmaya devam ediyor.
İsrail rejimi Gazze'de öldürülen askerlerin sayısına dair katı bir sansür uyguluyor. Bununla birlikte, ordu dışındaki bazı kurum ve kuruluşların yetkilileri kendi bilgileri dahilinde olan sayıları paylaşıyor.
PBS NewsHour sitesinde yer alan habere göre, kendisi de 1990'da Gazze'de yaralanan Engelli Eski Askerler Derneği Başkanı Edan Kleiman, bugüne kadar böyle bir tablo ile hiç karşılaşmadığını, Gazze'deki savaşta yaralanan ve sakat kalan asker sayısının devasa boyutlarda olduğunu ve İsrail'li yetkililerin durumun ciddiyetini kavrayamadığını söylüyor.
Kleiman tam bir rakam vermese de, daha önceki çatışmaları da dahil ederek, İsrail rejiminin yaralı asker sayısının 50 bine, devam eden savaştaki sayının ise 20 bine ulaştığını söylüyor.
İsrail rejimi ordusu ve toplumu Gazze'de daha evvel hiç yüzleşmedikleri boyutta bir çatışma ile karşılaştıklarını yaralanan ve sakat kalan askerlerin hikayeleri ile anlamaya başlıyor.
Gazze'ye geldikten sadece 12 saat sonra Filistinlilerin saldırısı sonucu bacağını kaybeden tankçı Igor Tudoran (27), Filistinlilerle savaşmak için gönüllü olarak geldiğini, aldığı bu yaradan sonra artık elektrikçi olarak çalışamayacak hale düştüğünü söylüyor.
Jonathan Ben Hamou (22), Igor Tudoran ile benzer bir kaderi paylaşıyor. Kullandığı buldozer ile askeri araçlara yol açmaya çalışırken, güdümlü bir roketle saldırıya uğrayan Hamou sol bacağını kaybediyor.
Sakat kalanların sayısındaki bu hızlı artış İsrail rejimi toplumu içinde de endişe yaratıyor. Bu alanda faaliyet gösteren resmi veya gönüllü kurum ve kuruluşlar normal hayatlarına dönemeyecek bu kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için yeterli hazırlığın olmadığını vurguluyor.
Benyami Netanyahu yakın zaman evvel, İsrail rejiminin en büyük hastanesi olan Sheba Medical Center'daki çok sayıdaki yaralı askeri ziyaret edip onları kahramanlar olarak nitelese de, geçmişteki tecrübelere binaen, bu kişilerin bir süre sonra kaderlerine terk edileceği ve yalnızlaşacakları düşünülüyor.
İsrail rejimi Savunma Bakanlığının açıklamalarına göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülen asker sayısı 160'ı, yaralanan asker sayısı ise 3 bini aşmış halde.
Kleiman ise Gazze'de devam eden bu son çatışmalarda geçirdikleri psikolojik travmalar sebebiyle askerlik yapamaz hale gelenler de dahil edildiğinde yaralı sayısının 20 bin civarında olduğunu söylüyor.
İsrail rejiminde -istisnalar bir kenara konulduğunda- 18 yaşını dolduran her erkek ve kadın zorunlu askerliğe tabi. Erkekler için askerlik süresi 3 yıl, kadınlar için 2 yıl. Zorunlu askerlik süresini tamamlayanlar ise yedek gruba alınıyor.
İsrail rejimi ordusunda subay olarak yer almak ekonomik ve siyasi anlamda pek çok avantaj sağlıyor. Siyasi ve bürokratik pozisyonların önemli bir kısmı ordudan gelen eski subaylar tarafından işgal ediliyor.