18 İsrail askeri ‘dost ateşi’ sonucu öldü

01 Ocak 2024

İsrail Kanal-13 televizyonu, 18'inin ‘dost ateşi’ sonucu olmak üzere, Gazze'deki savaş alanı dışında 29 askerin öldürüldüğünü bildirdi.

YDH- İsrail rejiminin şimdiye kadar yürüttüğü en uzun savaş olan Gazze'deki savaşın üzerinden seksen yedi gün geçmesiyle birlikte İsrail ordusunun kaybı da her geçen artıyor. Rejim kaynaklarına göre, bu kayıplara bir de ‘dost ateşi’ sonucu ölen askerler ekleniyor.

Lübnan'dan yayın yapan el-Meyadin televizyonunun, İsrail Kanal-13 televizyonundan aktardığı habere göre, 18'i ‘meslektaşlarının’ ateş açmaları sonucu olmak üzere 29 İsrail askeri Gazze'deki çatışma mahallinin dışında öldürüldü.

İbranice yayın yapan Kan adlı televizyon, geçtiğimiz hafta çarşamba günü Gazze'den dönen bir askerin silah arkadaşlarına ateş açtığını bildirmişti. Bu saldırıda çok sayıda askerin yaralandığı aktarılmıştı.

‘Meslektaşları’ tarafından öldürülen 18 İsrail askerinin de bu saldırı sonrası öldüğü söyleniyor.

Aynı zamanda Engelli Eski Askerler Derneği Başkanı Edan Kleiman da Bloomberg haber ajansına verdiği demeçte, "Gazze'de devam eden bu son çatışmalarda geçirdikleri psikolojik travmalar sebebiyle askerlik yapamaz hale gelenler de dahil edildiğinde yaralı sayısının 20 bin civarında olduğunu." söyledi.

2023 Aralık ayının başında İsrail medyasında yayımlanan bir habere göre de işgal altındaki topraklarda savaşın başlamasından o güne kadar 2 bin İsrail askeri personelinin psikiyatrik destek aldığı bildirilmişti. Yetkililer bu rakamın bugün çok daha fazla olabileceğinin altını çiziyorlar.

İsrail basınında çıkan haberlere göre, İsrail ordusunun açıkladığı istatistiklere göre, Gazze'deki savaşta ölenlerin sayısı 500'ün üzerine çıkmış durumda.

İsrail ordusu da yaptığı açıklamada, dün Gazze'nin kuzeyinde iki askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

İsrail medyasının dün, "yayınlamasına izin verildi" başlığıyla duyurduğu, öldürülen iki askerin kimlikleri ise şöyle: Yiftah Tugayı'ndan Eliraz Gabai ve istihkam biriminden Liav Seada.

Uzmanlar açıklanan bu rakamların da uygulanan çok katı sansür politikasından dışarı sızabilen rakamlar olduğunun altını çiziyor.