Hamas’tan Filistinli kadın esirler için girişim

01 Ocak 2024

Hamas, İsrail’in elindeki Filistinli kadın esirlerin sorunlarıyla ilgili olarak insan hakları kuruluşları nezdinde girişim başlattı.

YDH- Hamas hareketi, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın esirlerin işkence gördüğüne dair haberler üzerine insan hakları kuruluşlarından soruşturma talep etti.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ve diğer insan hakları kurumlarından kadın esirlerin İsrail’de maruz kaldığı hak ihlalleri konusunda yardım isteyen Hamas, İsrail rejiminin esirlerin tedavisi konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi için çağrıda bulundu.

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail rejiminin ‘Damon’ hapishanesindeki 80 Filistinli kadın esirin zorlu koşullarda tutulduğunu, işkence gördüğünü ve açlıkla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Hamas, özellikle kadın esirlere yönelik ihlallere dikkat çekilmesini ve bu suçların sorumlularının cezalandırılması için insan hakları kurumlarının harekete geçmesini istiyor.

Hücrelerin kalabalık olduğuna, esirlerin yerlerde yattığına ve battaniye girişine izin verilmediğini hatırlatan Hamas, kadın esirlerin yaşadığı kötü koşullara dikkat çekti.

Açıklamada ayrıca, hapishane yönetiminin yeni kıyafetlerin girişine izin vermediği ve esirlerin birbirleriyle iletişim kurmasını yasakladığı da ifade edildi.

Filistin Esirler Cemiyeti, kadın esirlerin çeşitli insan hakları ihlallerine maruz kaldığını, işkencelerle karşılaştığını ve sağlıksız içme suyu sunulduğunu rapor etti.

Esirler cemiyeti ayrıca İsrail rejiminin hapishanelerindeki Filistinli kadın esirlerle ilgili bilgi açıklamaktan kaçındığını ve hukuki ekiplerin onlarla görüşmesine izin vermediğini belirtti.

İsrail işgal rejiminin hapishanelerindeki Filistinli esirlerin sayısının 7 bin 800'den fazla olduğu bildiriliyor.