Netanyahu: Filistinliler kuzey Gazze'ye geri dönmeyecek

02 Ocak 2024

Benyamin Netanyahu bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in, Filistinlilerin kuzey Gazze'ye dönmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

YDH- Bugün bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "Gazzelilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmesine izin vermeyeceğiz, başka bir karar da alınmadı. İlk görevimiz, İsraillileri Gazze çevresindeki yerleşim yerlerine geri döndürmek." dedi.

Netanyahu sözlerine şunları ekledi: "Savaş emirlerinde bir değişiklik olmadı, çıkarlarımıza göre hareket ediyoruz. Gazze savaşı konusunda Washington'la anlaştığımız ve ayrı düştüğümüz noktalar var."

İsrail Kanal-12 televizyonu birkaç gün önce yayımladığı bir haberinde, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, Avrupa ülkelerini, Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye ikna etmekle görevli bir ekipten sorumlu olacağını duyurmuştu.

İbranice yayın yapan Israel Hayom gazetesi de aralık ayının başında yayımlamış olduğu bir haberde İsrail ve ABD'nin Gazze halkını ‘ekonomik teşvikler’ karşılığında dört ülkeye nakletmeyi planladığını yazmıştı. Habere göre söz konusu bu ülkeler; Türkiye, Mısır, Irak ve Yemen idi.

Öte yandan, adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, bugün Reuters'e yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaşın üçüncü aşamasının 6 ay süreceğini söyledi.

Bu aşamadaki savaşın "çok zor" olacağını belirten söz konusu yetkili, üçüncü aşamanın, Gazze'deki direnişin lider ve komutanlarına yönelik sınırlı ve özel operasyonları içereceğini bildirdi. Yetkili ayrıca, İsrail askerlerinin kuzey cephesine (Lübnan sınırına) doğru ilerlemeye hazırlandığını ve donatıldığını da duyurdu.

Beş askeri tugayın Gazze'den çekilmesi konusuna da değinen İsrailli yetkili, bu kararla, "İsrail'in ekonomik faaliyetinin yeniden canlandırılmasının" hedeflendiğini söyledi.

İsrail ordu radyosu dün şöyle bir açıklama yapmıştı: "Ordu, Gazze Şeridi'nde savaşan beş tugayı geri çekmeye karar verdi. Adı geçen beş tugay, 551'inci ihtiyati tugayı ile ve 14 ve 3’ncü eğitim tugayıdır.”

Askeri uzmanlara göre İsrail ordusunun şu anda Gazze Şeridi'nde yaklaşık 17 aktif tugayı var ve bu tugayların toplamı 100.000'den fazla askerden oluşuyor.