İsrailli bakan: Gazze halkı göç etmeli

02 Ocak 2024

Savaşın ilk günlerinden itibaren dillendirilmeye başlanan, İsrail rejiminin Gazze halkı hakkındaki ‘planı’ İsrailli yetkililerin artan açıklamalarıyla her geçen gün daha da netlik kazanıyor.

YDH- İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bugün yaptığı açıklamada, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden taşınması çağrısını tekrarladı.

İsrail'de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesine göre, Smotrich şunları söyledi: "Gazze Şeridi için doğru çözüm, halkı, kendilerini kabul eden ülkelere göç etmeye ikna etmektir."

Bezalel Smotrich sözlerine şöyle devam etti: "Güvenliğin sağlanması için Gazze Şeridi'nin kontrolünü kalıcı olarak ele alacağız ve orada yerleşim yerleri inşa edeceğiz."

Geçtiğimiz pazar günü de aynı konu hakkında açıklamalar yapan Smotrich, “İsrail'in, Gazzelileri göç etmeye ve Gazze Şeridi'ni terk etmeye teşvik etmesi gerektiğini” vurgulamıştı.

İsrail Ordu Radyosu’na verdiği demeçte, "Gazze sakinleri yoksulluk ve sıkıntı içinde yaşıyor. Onları göç etmeye ve bu bölgeyi terk etmeye teşvik etmeliyiz." diyen Bezalel Smotrich, şunu ifade etmişti: "Gazze'de 100 veya 200 bin Arap kalırsa gelecek hakkında konuşmak çok farklı olur."

Bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik operasonlarına değinen İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir de “bunun, Filistinlileri ve Gazzelileri başka ülkelere göç etmeye teşvik ederek, Gazze Şeridi’nin yeniden iskanı projesine odaklanmak için bir fırsat olduğunu” söyledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Gazze savaşı ile ilgili bilgiler verdiği bu sabahki açıklamasında şunları söylemişti: "Gazzelilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönmesine izin vermeyeceğiz, başka bir karar da alınmadı. İlk görevimiz, İsraillileri Gazze çevresindeki yerleşim yerlerine geri döndürmek."