CNN’e Gazze sansürü

05 Ocak 2024

CNN muhabirlerinin, Gazze ile ilgili haber yaptıklarında yayımlanmadan önce Kudüs'teki Ofis’e bilgi vermek zorunda oldukları ortaya çıktı.

YDH- The Intercept'in yayımladığı bir habere göre, CNN'in Gazze ile ilgili haberleri dolaylı yoldan İsrail ordusunun sansüründen geçiyor.

The Intercept'in haberine göre, CNN'in Kudüs Ofisi de İsrail ordusunun sansür kurallarına diğer medya kuruluşları gibi uymak zorunda. Bu kurallar, sadece haber yapılacak konuları belirlemekle kalmayıp, aynı zamanda sansür kurallarına uymayan makalelerin yayınlanmasına da engel olma yetkisi veriyor.

CNN, sansür politikasının ‘doğruluk’ ve ‘hassasiyet’ amacı taşıdığını iddia etse de uygulamada, muhabirlerin İsrail ordusunun sansür kurallarına uymak zorunda kaldığı ve birçok haberin buna göre şekillendiği bildiriliyor.

CNN'in Kudüs Ofisi, İsrail ordusunun belirlediği sekiz konuda haberlerin süzgeçten geçirilmesi gerektiğini açıkladı. Bu konular arasında güvenlik kabinesi toplantıları ve Gazze'deki siviller bulunuyor.

Bu durumun diğer yabancı medya kuruluşlarını da kapsadığı ve İsrail ordusunun belirlediği şartları kabul etmeleri durumunda haber izni verildiği belirtiliyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir CNN çalışanı The Intercept'e yaptığı açıklamada, haberlerin Kudüs Ofisi’ne gönderilmeden önce sansürlendiğini ve bu durumun, Gazze savaşıyla ilgili CNN’de yayımlanan haberleri önemli ölçüde etkilediğini belirtti.

Söz konusu CNN çalışanı, "İsrail ve Filistin ile ilgili tüm konuların Kudüs Ofisi tarafından onaylanması gerekiyor. Genellikle içerikler, İsrail açısından uygun olacak şekilde çok özel bir şekilde düzenleniyor." dedi.