ABD, savaşın genişlemesi ihtimaline karşı strateji geliştiriyor

05 Ocak 2024

Amerikan rejiminin, Gazze'deki savaş çerçevesinde daha geniş ve uzun süreli bir bölgesel savaş ihtimali için hazırlık yaptığı bildirildi.

YDH- Politico gazetesine açıklama yapan Amerikalı kaynaklar, Biden hükümetinin, 2024 seçim kampanyasının iç meselelere odaklandığı bir dönemde, Ortadoğu'ya daha derin bir şekilde bulaşabileceğini söyledi.

Politico gazetesinin haberine göre Washington rejimi, Gazze'deki savaşın daha kapsamlı ve uzun süreli bir bölgesel savaşa dönüşme ihtimaline karşı yeni planlar hazırlıyor.  

Politico gazetesi, haberini dayandırdığı kaynakların üst düzey rejim yetkilisi ile Amerika’daki bu gelişmelerden haberdar olan dört yetkili olduğunu açıkladı. 

İsmi açıklanmayan Amerikalı üç rejim yetkilisinin aktardığı bilgilere göre Pentagon, Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı gemileri hedef alan Yemen ordusuna karşı koymak için stratejiler geliştiriyor. 

Amerikalı istihbarat yetkilileri de Irak ve Suriye’deki Direniş Ekseni güçlerinin Amerika’nın bu ülkelerdeki üslerine yapılacak muhtemel saldırıları önlemek için planlar hazırlıyor. 

Politico’ya göre bu gelişmeler, 2024 seçim kampanyasının iç meselelere odaklandığı bir dönemde, Joe Biden ve ekibinin Ortadoğu'ya daha fazla bulaşmasıyla sonuçlanabilir.

Daha geniş bir savaş ihtimalinin arttığını belirten rejim yetkilileri, Irak, Lübnan ve İran'da yaşanan olaylara işaret ederek, “Bu olaylar, yönetim içindeki bazı kişileri, Gazze'deki savaşın artık resmi olarak şeridin sınırlarının çok ötesine geçtiğine ikna etti” dedi.

Politico'ya göre gelişen olaylar yalnızca bölgesel güvenlik açısından değil aynı zamanda göreve geldiğinde savaşları sona erdirme sözü veren Joe Biden'ın yeniden seçilme şansı açısından da önemli riskler oluşturuyor.