İngiliz casus Lübnan’da ifşa oldu

06 Ocak 2024

El-Ahbar gazetesinin bildirdiğine göre, Lübnan ordusu İngiliz bir casusun ülkenin güneyine girmesine izin vermedi.

YDH- El-Ahbar gazetesinin haberine göre, eski bir İngiliz istihbarat subayı, Hizbullah ve Hamas'ın askeri faaliyetleri hakkında bilgi toplamak amacıyla ülkenin güneyine sızmaya çalıştı.

Lübnan ordusunun, direniş hareketleri hakkında istihbarat verileri toplamaya çalışan İngiliz casusu fark ettiği ve Lübnan'a giriş izinlerini askıya aldığı iddia edildi.

Bu gelişmenin, Savunma İstihbaratı (DI) olarak bilinen ve uzun süredir hem Lübnan hem de Filistin direniş hareketlerini hedef alan casusluk faaliyetlerinde bulunan İngiliz Askeri İstihbaratı’nın Lübnan'daki faaliyetlerine ışık tutan haberlerin arttığı bir dönemde yaşanmasına dikkat çekiliyor.

Habere göre, “Wayne G.” adındaki İngiliz casus, daha önce Lübnan ordusunun dört alayına eğitim vermekten sorumlu İngiliz askeri ekibinde görev yaptı. Wayne ayrıca, CNN'e bağlı bir ekibin parçası olarak Ukrayna'ya taşınmadan önce yakın zamanda Lübnanlı bir kadınla evlendi ve burada Ukrayna güçleriyle yakın iş birliği yaptı.

Hamas’ın Gazze'de 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyonun ve Lübnan direniş grubu Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki tırmanışın ardından İngiliz casusun Beyrut merkezli CNN ekibine katılmak üzere Lübnan'a geri döndüğü kaydedildi.

Haberde, "Wayne G."nin Beyrut'ta BBC'ye bağlı bir çalışma grubu aracılığıyla da lisans talebinde bulunduğu da belirtildi.

Uzmanlar, "Wayne G."nin faaliyetleriyle ilgili şüphelerin, Lübnan ve Filistin direniş örgütlerine yönelik potansiyel casusluk çabalarına ilişkin endişeleri daha da artırdığını bildiriyor.

Konuyla ilgili olarak el-Akhbar'a konuşan Lübnan'daki askeri kaynaklar, Savunma İstihbaratı'nın (DI), Suriye'den Lübnan'daki Direniş'e aktarılan silahlarla ilgili bilgi toplamak için Lübnan-Suriye sınırında son yıllarda kurulan kuleler ve gözetleme ekipmanları gibi altyapıdan faydalanmaya çalıştığını söyledi.

Daily Mail gazetesi kasım ayında yayımladığı bir haberde, yüzlerce seçkin İngiliz askerinin Gazze'de Direniş tarafından alıkonulan İngiliz vatandaşlarını kurtarmak üzere olası düzenlenecek "kurtarma görevlerine" hazırlık amacıyla Lübnan'da eğitim gördüğünü bildirmişti.

İngiltere Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders de Avam Kamarası Savunma Komisyonu’na yaptığı konuşmada, "Lübnan silahlı kuvvetleriyle çok yakın bir ilişki kurduklarını" söylemişti.