WP: Blinken, Netanyahu'yu ikna edemedi

11 Ocak 2024

Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Orta Doğu turunda İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Gazze'ye yönelik saldırıları sona erdirmeye ikna edemediğini bildirdi.

YDH - Washington Post (WP) gazetesinin kıdemli muhabir ve köşe yazarlarından David Ignatius, bugünkü makalesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Orta Doğu turunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sona erdirmeye ikna edemediğini belirtti.

Washington yönetiminin bu konuda Arap ülkeleriyle birlikte çalışarak İsrail'in çatışmadan bir an önce çekilmesini sağlamaya çalıştığını kaydeden Ignatius, Blinken'ın temasları sırasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Ürdün'den, Tel Aviv'in bir Filistin devletine ihtiyaç olduğunu kabul etmesi halinde çatışmaların sona ermesinin ardından Gazze'nin yeniden inşasına yardımcı olacaklarına dair güvence aldığını ifade etti.

Ignatius, "Fakat İsrail Başbakanı şu ana kadar Filistin devleti konusunda taahhütte bulunmayı reddetti. Dolayısıyla ABD'nin çatışmayı sona erdirmek için tasarladığı plan aksamaya başladı. Blinken, Arapları kendi tarafına çekmeyi başardı ama Netanyahu'nun fikrini değiştiremedi," dedi.

Bunun yanı sıra ABD'nin hala Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasını önlemeye çalıştığını, ancak bunun 'giderek zorlaştığını' vurgulayan Ignatius, "İsrail, 7 Ekim'deki gibi korkunç bir terör saldırısının tekrarlanmasını önlemek için Hamas'ın kesin bir yenilgiye uğratılmasını istiyor. Fakat (saldırının üzerinden) üç ay geçmesine rağmen bu hala uzak bir hedef," ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'den çekilmesinin ocak sonu ya da şubat başında nihayete erebileceğini ve başlangıçta bölgeye giren İsrail güçlerinin dörtte birinden fazlasının kalmayacağını öne süren Ignatius, ayrıca İsrail ordusunun çekilmesinden sonra Gazze'de 'asayişi sağlamanın' bir kabus olacağını savundu.

Diğer yandan İsrail'in Gazze'nin Filistin Yönetimi tarafından kontrol edilmesini kabul etmeyeceğini öne süren yazar, Tel Aviv'in bunun yerine Gazze'nin bazı bölümlerini Filistinli yerel yetkililere devretme niyetinde olduğu ve bunun bölgede 'yolsuzluk ve kaosa' sebep olacağı yorumunu yaptı.

Filistin Yönetimi'nin reforme edilmesi, liderinin ve kabinesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan Ignaitus, ABD'nin bu tür planları tartışarak İsrail'i Filistin'i tanımaya teşvik edebileceği görüşünü paylaştı.

Ignatius, "Ancak (Washington), özellikle İsrail gibi yakın bir müttefike çözüm dayatamaz," diye ekledi.