YDH- Amerika’nın İngiltere, Avustralya, Kanada, Hollanda ve Bahreyn’le birlikte Yemen’e saldırı düzenlemesi, Batı basınında Yemen’in İsrail ablukasına son vereceği yönünde bir umut yaratmadı.
The Wall Street Journal, Amerikalı yetkililerin Yemenlilerin Amerikan saldırılarından kısa bir süre sonra gemilere saldırmaya devam etmelerini beklediklerini kaydederek, böylece caydırılmayacaklarını ve Kızıldeniz’de seyreden gemilere tehdit oluşturmaya devam edeceklerini beklediklerini belirtti.
The New York Times ise, Amerikalı yetkililere dayandırarak, "Yemen'deki hedefleri bombalayanların bölgedeki üslerden havalanan saldırı uçakları ve Eisenhower uçak gemisi olduğunu" bildirdi.
Saldırı için lojistik, istihbarat ve diğer destekleri sağlayan ülkelerin ise Hollanda, Avustralya, Kanada ve Bahreyn olduğunun belirtildiği haberde, Yemen'e yapılan bu saldır sonrasında ABD donanması ile Yemen güçleri arasında karşılıklı çatışmaların yaşanabileceği belirtildi.
Gazeteye göre, "Katar ve Umman Sultanlığı'nın da aralarında bulunduğu Körfez ülkeleri, Yemen'deki saldırıların bölgeyi daha geniş bir savaşa sürükleyebileceği yönünde endişelerini dile getirdi."
Washington Post gazetesi ise, “Yemen'e düzenlenen saldırıların Ortadoğu'da gerilimin artmasına yol açacağı neredeyse kesin” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Bloomberg, Sanaa'yı caydırmanın kolay bir mesele olmadığını kaydederek, Husilerin, Suudi Arabistan'ın kendilerini devirmek için yürüttüğü savaşa direnmeyi başardığını ve hala sağlam olduklarını belirtti.
Bloomberg, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada önceliğin çatışmanın daha büyük bir bölgesel savaşa dönüşmesini önlemek olduğunu defalarca söyleyen ABD için Yemen’e hava saldırılarının bir kumar olarak değerlendirildiğini bildirdi.
Haberde, “Saldırı Katar, Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer ülkelerin saldırıların gerilimi daha da artırabileceği yönündeki endişelerine rağmen gerçekleştirildi. Karşılıklı saldırıların artması ihtimaliyle birlikte Kızıldeniz nakliye şirketleri için daha az çekici bir rota olacak" denildi.
Washington Enstitüsü de Sanaa’nın ABD’nin saldırılarını kendisine yöneltmesiyle kararlılığını ortaya koyduğunu kaydederek, ABD’nin gerilimi azaltmak istemediğini belirtti.
BBC, yıllar süren savaşlar ve Suudilerin Yemen’in askeri altyapısına yönelik saldırılarından sonra Sanaa'nın "kendisini daha büyük bir güç tarafından zayıflatma girişimlerine karşı koymada usta" olduğunu vurguladı.
İngiltere savaş uçaklarının Güney Kıbrıs’tan havalanarak saldırılara katıldığını bildiren BBC, "ABD, İngiltere ve diğerleri, kendi topraklarındaki savaşta kayıplara fazlasıyla alışkın olan sert bir rakiple kararlılık savaşına giriyor” ifadelerine yer verdi.
ABD Kongresi'nin Demokrat Üyesi Valerie Howell ise Yemen'e yönelik hava saldırılarına ilişkin yorum yaparak, "Kongre buna izin vermedi" dedi. Howell, ABD'de "Anayasa'nın, Kongre'nin dış çatışmalara askeri müdahaleye izin veren tek otorite olduğu konusunda açık olduğunu" vurguladı.