NYT: CIA, Hamas liderlerini izlemek için görev gücü kurdu

14 Ocak 2024

New York Times gazetesi, CIA'in üst düzey Hamas liderleri ve Gazze'deki rehinelerin yerleri hakkında bilgi toplamak amacıyla görev gücü kurduğunu duyurdu.

YDH - New York Times (NYT) gazetesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) üst düzey Hamas liderleri ve Gazze'deki rehinelerin yerleri hakkında bilgi toplamak üzere yeni bir görev gücü oluşturduğunu bildirdi.

Gazetenin isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre CIA, elde ettiği bulguları İsrail'e sunacak.

Haberde, rehinelerin yerlerini tespit edilmesi ve fiziksel ve ruhsal durumları hakkında bilgi edinilmesinin yeni görev gücünün öncelikleri arasında yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Gazeteye göre 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyoundan kısa bir süre sonra Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın talimatıyla alınan söz konusu kararla, Hamas'ın üst düzey liderleri hakkında istihbarat sağlanırken ilgili şahısların sahneden çekilmesinin savaşın gidişatını değiştirmeyeceği ancak sivil kayıplar açısından tehdit oluşturacağı gerekçesiyle orta düzeydeki operatörler hakkında istihbarat toplanmadı.

NYT, dolayısıyla Hamas'ın Gazze'deki lider kadrosundan hiçbirinin hedef alınmadığına işaret etti.

Haberde, "(Yahya) Sinvar'ı hedef almak sadece onu bulmakla ilgili bir mesele değil. ABD'li yetkililere göre Sinvar'ın Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un altındaki tünel ağının en derin kısmında saklandığına inanılıyor. Fakat etrafının rehinelerle çevrili olduğuna ve onları canlı kalkan olarak kullandığına da inanılıyor ki bu da onu yakalamak ya da öldürmek için yapılacak bir askeri harekatı büyük ölçüde zorlaştıracaktır," denildi.

Ayrıca gazete, geçen hafta Beyrut'ta Hamas'ın üst düzey liderlerinden Salih el-Aruri'nin hedef alınarak öldürülmesinden önce İsrail'in ABD'den istihbarat almadığını öne sürdü.