Galant: Hamas yenilene kadar durmayacağız

15 Ocak 2024

İsrail savunma bakanı, Hamas’ı yenene kadar durmayacaklarını söyledi.

YDH- Gazze'deki saldırılarda 24 bin Filistinli hayatını kaybetmesine rağmen, İsrail rejiminin savunma bakanı Yoav Galant “savaşta askeri ve etik standartlara bağlı olduklarını” iddia etti.

Galant, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı’na atıfta bulunarak şunları söyledi: “Hamas'ın İsrail'e saldırarak kadınları ve çocukları öldürdüğü, tecavüz ettiği ve işkence yaptığı günün üzerinden 100 gün geçti. Sevdiklerimizin rehin alınıp Gazze'ye götürülmesinin üzerinden yüz gün geçti. Yüz gün oldu ve kazanana kadar durmayacağız.”

Uzmanlar, 7 Ekim’de yaşananlarla ilgili sonradan ortaya çıkan birçok belge ve görüntülerin yanı sıra İsrailli bazı yetkililerin ve yerleşimcilerin açıklamaları ortadayken, Galant’ın bu iddialarının sadece kendilerini haklı çıkarmaya yönelik çabalar olduğunu söylüyorlar.

Söz konusu yetkililer özellikle Aksa Tufanı sonrası tekrardan gündeme gelen “Hannibal Direktifi”nin bu ve benzeri olayları değerlendirirken mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çiziyorlar.

7 Ekim’de yaşananlarla ilgili görüntülerin yayımlanmasının ardından Haaretz gazetesine röportaj veren İsrail Hava Kuvvetlerinden (yedek) Albay Nof Erez, Hamas'ın saldırısına karşılık veren İsrail güçlerinin, esir alınma riski altındaki İsraillilerin dost güçler tarafından öldürülmesini öngören direktifi uygulamış olabileceğine dikkat çekmişti.

Albay Erez, 15 Kasım'da Haaretz'e verdiği röportajda, Hamas savaşçılarının askerleri ve sivilleri esir almak için askeri üslere ve yerleşimlere sızması üzerine İsrail'in Apache saldırı helikopterleri filosunun tepkisini değerlendirmiş ve İsrail'in 7 Ekim'deki eylemlerini "kitlesel bir Hannibal" olayı olarak nitelendirmişti.

 “İsrail savunma güçleri, İsrail tarihindeki en adil savaşı veriyor.” diyen İsrail savunma bakanı sözlerine şöyle devam etti:  “Acımasız bir düşmanla karşı karşıya olsak da askeri ve etik standartları korumaya devam edeceğimizi vurguluyoruz.”

İsrail savunma bakanının açıklamaları, İsrail ordusunun son 100 gün içinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 24.000 kişiyi öldürdüğü ve 2 milyondan fazla insanı yerinden ettiği bir dönemde yapması kamuoyunun tepkisini çekmiş görünüyor.

Öyle ki, İsrail rejiminin bu saldırıları ve katliamları nedeniyle en yakın müttefiki Amerika ile arasındaki farklılıkların her geçen gün arttığı söyleniyor.

Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesi, pazar akşamı yayımladığı bir haberde, ABD ile İsrail arasında Gazze savaşı konusunda görüş ayrılıklarının tırmandığını bildirdi. Axios, ABD başkanının İsrail başbakanı ile yaptığı son görüşmede telefonu Netanyahu'nun yüzüne kapattığını ve görüşmeyi sonlandırdığını yazdı.

Gazze'de faaliyet gösteren BM'ye bağlı kuruluşların istatistiklerine göre, İsrail saldırıları Gazze'de en az 25 hastane ve tıbbi tesisin kapanmasına neden oldu. Refah sınır kapısından insani yardımın engellenmesi Gazzelileri, özellikle de çocukları açlıktan ve tıbbi malzeme eksikliğinden ölme riskiyle karşı karşıya bıraktı.

Galant'ın bu açıklamaları, pazar gecesi düzenlenen bir protesto mitinginde yüzlerce İsrailli esir ailesinin, Benjamin Netanyahu'yu savaşı yönetmedeki kötü performans ve esirlerin hayatlarını ihmal ettiği için istifaya çağırmasının ardından geldi.