Yediot Ahronot: İsrail ordusunun herhangi bir planı yok

16 Ocak 2024

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan bir makalede, İsrail ordusunun herhangi bir bitirme planı olmadan Gazze'deki savaşı sürdürdüğü bildirildi.

YDH- İsrailli analist Nahum Barnea, Yediot Ahronot  gazetesinde yayınlanan makalesinde, İsrail ordusunun, bitirmeye yönelik herhangi bir planı olmaksızın Gazze'deki savaşı devam ettirdiğini yazdı.

Nahum Barnea söz konusu makalesinde, Gazze'deki savaşın, 7 Ekim saldırısı için Filistinlileri cezalandırmayı amaçladığını söyledi.

Barnea, Gazze savaşını sonlandıracak bir planın olmayışının nedeni olarak, Savaş Kabinesi’nin üst düzey yetkilileri olan Başbakan Benyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Galant arasındaki husumeti gösterdi.

"Savaşın üzerinden geçen yüz gün, savaşın zorluklarını gösteriyor. Hedeflere ulaşılamadı ve kaçırılanların çoğu evlerine dönmedi." diyen İsrailli analist sözlerine şöyle devam etti: "İki milyondan fazla Gazzeliyi denize dökmek istemediğimizi veya dökemeyeceğimizi düşünürsek, bu saldırı Gazze'nin bizim için yarattığı sorunu çözmeyecektir. Siyasi bir alternatif olmazsa ya Hamas Gazze'nin kontrolünü tekrar ele geçirecek ya da İsrail ordusu sonsuza kadar Gazze'de kalmak zorunda kalacak."

Gazze'de savaş devam ederken, kabinedeki muhalefet partilerinin lideri Yair Lapid de Başbakan Benyamin Netanyahu'yu bir kez daha sert bir şekilde eleştirdi.

Lapid şunları söyledi: "Netanyahu'nun İsrail'i yönetme yetkisi, kabinesinin de savaşı yönetme yetkisi yok. Netanyahu bizim Lahey Mahkemesi’nde yargılanmamıza neden oldu ve bizi ekonomik çöküşe doğru sürüklüyor."

Koalisyon kabinesinin Gazze savaşını idare etmedeki yetersizliği nedeniyle İsrail'in merkezi siyasi ve askeri çekirdeğindeki bölünmelerin derinleşmesiyle birlikte, rejimin siyasi ve askeri figürlerinin çoğu Netanyahu'nun düşmek üzere olduğunu söylüyor.