New York Times: İsrail ordusu tüneller karşısında şaşkın

17 Ocak 2024

İsrailli yetkililer, Gazze'deki tünel ağını yok etmeye yönelik çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını ifade ederek, bilgilerinin bu ağı yok etmek için yeterli olmadığını itiraf ettiler.

YDH- New York Times'ta dün yayınlanan bir makaleye göre, İsrail ordusu Hamas'ın Gazze'de inşa ettiği tünellerin boyutu ve kalitesi karşısında şaşkına döndü.

Söz konusu makalede şu ifadeler yer alıyor: “Tünellerde bulunan İsrailli yetkililer ve askerlerin yanı sıra bölgedeki deneyimli Amerikalı yetkililer, Hamas'ın inşa ettiği tünellerin kapsamı, derinliği ve kalitesinin kendilerini hayrete düşürdüğünü söylüyor. Ele geçirilen videolarda Hamas'ın tünelleri inşa etmek için kullandığı bazı makineler bile İsrail ordusunu şaşırttı.”

Makalede, başlangıçta, yer altı geçitleri ve sığınaklardan oluşan tünel ağının 250 millik (400 km) bir uzunluğa sahip olabileceğinin tahmin edildiği, ancak İsrail ordusunun o zamandan beri bu tahminleri, 350-450 mil (560-725 km) veya daha fazla olacak şekilde revize ettiği söyleniyor.

İsminin açıklanmaması kaydıyla söz konusu gazeteye konuşan üst düzey İsrailli savunma yetkilileri, Gazze'nin altındaki tünellere açılan 5.700'e yakın ayrı giriş bulunduğunu, ancak tam sayının bilinmediğini dile getiriyor.

İsrail ordusunun, Hamas'ın tünellerinin "kapsamını ve önemini" küçümsediğini söyleyen makale bunun "istihbarat başarısızlığı" olduğunu vurguluyor.

Hamas’ın tünel ağını konu alan makalede, Orta Doğu'da yoğun olarak çalışmış eski bir CIA görevlisi olan Aaron Greenstone’nun, "Hamas son 15 yılda zamanını ve kaynaklarını Gazze'yi bir kaleye dönüştürmek için kullandı" ifadesine de yer veriliyor.

New York Times’daki makale şu ifadelerle devam ediyor: “İsrail ordusu için tüneller bir yeraltı kabusu ve Hamas'ın hayatta kalma yeteneğinin özü. İsrail'in Gazze'deki her stratejik hedefi artık tünellerin silinmesiyle bağlantılı.”

Bu tüneller hakkında görüşüne başvurulan, İsrail'deki Reichman Üniversitesi'nden tünel savaşı uzmanı Daphné Richemond-Barak da "Hamas'ın liderliğini ve cephaneliğini yok etmek istiyorsanız tünelleri yok etmelisiniz" diyor.

İsrailli istihbarat yetkililerinin de İsrail güçlerinin şu anda yoğun çatışmalar içinde olduğu, güney Gazze'nin en büyük şehri Han Yunus'un hemen altında yaklaşık 160 kilometrelik tünellerin bulunduğunu düşündükleri dile getiriliyor.  

Tünelleri tamamen devre dışı bırakmanın yıllar sürebileceğini söyleyen söz konusu İsrailli yetkililerden biri, bunun için haritalarının çıkarılması, İsrailli esirlerin olup olmadığının kontrol edilmesi ve "onarılamaz hale getirilmesi" gerektiğini vurguluyor.

Aynı yetkili, tünelleri deniz suyuyla doldurarak yok etmeye yönelik girişimlerin "başarısız olduğunu" da kabul ediyor.

Başka bir yetkiliye göre de İsrail, Gazze'deki herhangi bir hastane, okul veya caminin altında olabileceğini düşündüğü tünellerin yerini belirlemek için bir "üçgen" modeli kullanıyor.

Güvenlik nedeniyle isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir asker de Beyt Hanun'da yaklaşık 50 tünelin yıkılmasında görev aldığını söyleyerek şu bilgiyi veriyor: "Hepsi bombalar ve diğer patlayıcılarla donatılmıştı ve düzenekleri uzaktan çalıştırılacak şekilde hazırlanmıştı."

İsrail ordusunun Gazze'ye karadan girişiyle birlikte tünellerin neredeyse en büyük tehdit haline geldiğini dile getiren uzmanlar, ilk tahminlerdeki değişikliğe rağmen İsrail'in tünellerin hacmi hakkında hâlâ bir fikrinin olmadığının altını çiziyorlar.