WSJ: ABD'nin Orta Doğu'da normalleşme planı tutmadı

18 Ocak 2024

Wall Street Journal gazetesi, bölgedeki başlıca aktörlerin ABD'nin Orta Doğu'da 'istikrarı yeniden tesis etme' planına kulak asmadığını yazdı.

YDH - Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan editoryal görüş yazısına göre ABD, Orta Doğu'da 'istikrarı yeniden tesis etme planını' uygulamada ciddi zorluklarla karşı karşıya ve bölgedeki başlıca aktörler, Washington'un diplomatik çabalarına karşılık vermiyor.

Makaleye göre Amerikan konsepti, ABD'nin bağımsız Filistin devleti çağrılarını 'görmezden gelme' yönünde tutum alan İsrail yönetimi nedeniyle engelleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki bazı telefon görüşmelerinin, özellikle Gazze Şeridi'nin bombalanması sırasında rehinelerin takası söz konusu olduğunda 'giderek kısaldığına' dikkat çekilen makalede, saldırıların ardından Biden'ın küresel çapta işgal rejimine verilen desteğin azaldığını söylediğini anımsattı.

Gazeteye göre Washington'un planının uygulanmasını zorlaştıran bir diğer faktör de Yemen direnişinin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki operasyonları olarak öne çıkıyor.

Maklede, ABD'nin misilleme saldırılarının 'ülkeyi daha büyük bir çatışmanın içine çekmekle kalmayıp bölgedeki gerilimi de artırabileceğine' vurgu yapıldı.

Değerlendirmeye göre ABD'nin Mısır ve Ürdün liderleri aracılığıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı etkileme girişimleri de şu ana kadar başarısız oldu.