Borrell: Kızıldeniz'deki misyonumuz savaş amaçlı değil

20 Ocak 2024

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kızıldeniz'e gönderilecek olan deniz misyonunun muharebe görevlerinde yer almayacağını bildirdi.

YDH - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'in Kızıldeniz'e göndereceği gemilerinin muharebe görevlerinde yer almayacağını söyledi.

Valladolid Üniversitesi'nde katıldığı bir etkinlikte konuşan Borrell, AB'nin Kızıldeniz'e bir deniz misyonu hazırladığını, ancak bunun 'tek amacının deniz taşımacılığını korumak' olduğunu savundu.

Borrell, "Seyrüsefer özgürlüğünü teminat altına almak için mümkün olan her şeyi yapmalı ama aynı zamanda gerilimi tırmandırmaktan da kaçınmalıyız," ifadelerini kullandı.

Hafta başında AB dışişleri bakanları Brüksel'de bir araya gelerek ticari gemileri Yemen direnişinin operasyonlarından koruma iddiasıyla oluşturulacak olan donanma misyonunu görüşecekler.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, yaptığı açıklamada "Fikir, mümkün olan en kısa sürede faaliyete geçebilecek bir Avrupa misyonuna sahip olmak. Bizim için siyasi karar önümüzdeki pazartesi gününe kadar verilmeli," demişti.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles de ülkesinin 'sorumluluk duygusu ve barışa olan bağlılığı nedeniyle' AB misyonuna katılmayacağını ancak misyonu engellemeyeceğini ifade etmişti.

Bu arada hayati bir arter olan Kızıldeniz'de küresel deniz taşımacılığın sekteye uğratılmasının Gazze'deki savaşı tırmandırma konusunda 'ciddi bir risk' taşıdığını kaydeden Borrell, "Çok tehlikeli hal gelebilecek bir durumun eşiğindeyiz," diye konuştu.