NYT: Batı, Aşdod limanı üzerinden Gazze'ye yardım sevkiyatında ısrarcı

22 Ocak 2024

New York Times, Amerikalı, İngiliz ve Avrupalı yetkililerin İsrail tarafına Gazze'ye Aşdod limanı üzerinden insani yardım sevkiyatını kabul etmesi konusunda baskı yaptığını yazdı.

YDH- New York Times (NYT) gazetesine konuşan kaynaklar, Amerikalı, İngiliz ve Avrupalı yetkililerin Gazze Şeridi'ne Aşdod limanı üzerinden insani yardım sevkiyatına izin vermesi konusunda İsrail'e baskı yaptığını bildirdi.

Kaynaklara göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ocak ayı başlarında Tel Aviv'de İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmeler sırasında konuyu gündeme getirdi.

Batı'nın planına göre yardımlar Kıbrıs'tan İsrail'in Aşdod limanına gönderilecek ve oradan Kerem Ebu Salim sınır kapısına ve Gazze'ye nakledilecek.

Sonuç olarak İsrail'in doğrulama prosedürleri açısından gereksinimlerini karşılayan 'Mısır üzerinden yardım sevkiyatlarına uygulanabilir bir alternatif' ortaya çıkacak.

Gazete, İsrail'in bir anlaşmaya varma yolunda attığı küçük bir adımla, Aşdod üzerinden Filistin halkına un ulaştırılmasına izin verdiğini aktardı.

Daha önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Kerem Ebu Salim ve Refah kapılarının Filistin yerleşim bölgesindeki nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak ve insani felaketi çözmek için yetersiz olduğunu ifade etmişti.