Yemen Kızıldeniz’de Tatbikat Yaptı

22 Ocak 2024

ABD istihbaratının, Beyaz Saray’ı Ensarullah Hareketi’nin saldırılarını genişletip yoğunlaştırması hususunda uyardığı bildirildi.

YDH- Yemen News Portal’ın haberine göre, denizcilik kaynakları, Yemen Donanması'nın deniz füzeleri ve yeni insansız hava araçları da dahil olmak üzere yeni silah testlerini yaptığını kaydederek, Kızıldeniz'in ortasında güçlü patlamaların meydana geldiğini bildirdi.

Söz konusu kaynaklar, testlerin henüz hizmete girmemiş silahlar için yapıldığını ileri sürdü.

Uzmanlar, bu gelişmelerin, ABD ve İngiltere'nin Yemen'de geniş bir saldırıyla gerilimi tırmandırmaya yönelik çalışmalarını açıkladıkları bir dönemde olmasına dikkat çekiyor.

Yemen’e yapılan saldırılara rağmen Yemen'in İsrail’e yönelik kuşatmasını kıramayan ABD’nin yeni bir operasyon hazırlığında olduğu aktarılıyor.

Bölge hakkında çalışmalar yapan analistlerse, Yemen ordusunun yeni tatbikatlarının, yeni saldırılara karşı koymaya ve önceki saldırıların intikamını almaya hazır olduğunu gösterdiğini söylüyorlar.

Öte yandan ABD istihbaratının, Biden'ı Yemen Ensarullah Hareketi güçleriyle çatışmanın tehlikesi konusunda bilgilendirdiği açıklandı.

American Politico web sitesi, üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin, ABD istihbaratının Biden yönetimine, ABD'nin Yemen'e yönelik saldırılarının ardından “Husilerin saldırılarının genişleyip yoğunlaşmasıyla ilgili endişelerini” dile getirdiğini söylediğini aktardı.

Beyaz Saray kaynağı, ABD istihbaratının, Yemen'in deniz alanı dışındaki bölgelerdeki Amerikan gemileri ve savaş gemilerini hedef almalarını sağlayacak askeri yeteneklere sahip olduğunu doğruladığını belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Koordinatörü John Kirby, “Husilerin ABD'nin Yemen şehirlerini 10 gün boyunca bombalamasına rağmen önemli askeri yeteneklere sahip olduğunu ve büyük ölçekli saldırılar gerçekleştirebildiğini” söylemişti.

Bu açıklamaların Amerikan çevrelerinde Yemen'le yaşanan çatışmanın yansımalarına ilişkin endişenin boyutunu yansıttığı bildiriliyor.