Ayetullah Hamenei: ABD Irak’ta başarılı olamayacak

01 Ocak 1970

SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi kabul eden İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah

SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi kabul eden İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, ABD’nin Irak’ta başarılı olamayacağını, Irak’ın ABD’nin boğazından geçecek bir lokma olmadığını belirtti.

 

Irak’taki güvenlik durumunu endişe verici olarak niteleyen Ayetullah Hamenei, Irak’ta yaşanan güvenlik sorunlarının artması durumunda bundan bütün bölgenin zarar göreceğini belirterek İran’ın güvenliğin sağlanması için Irak’a yardım etmeyi insani ve dini bir görev olarak gördüğünü ifade etti.

 

Ülkesinin güvenli ve gelişmiş bir Irak görmeyi arzu ettiğini belirten İslam İnkılabı Rehberi, kendileri açısından Irak şehirlerinin güvenliğinin İran şehirlerinin güvenliği gibi olduğunu belirterek “Irak’ın istemesi durumunda İran, Irak’ta güvenlik ve istikrarı sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır” dedi.

 

Ortaya çıkarılan güvenlik sorunlarının Irak’ta halkın oyuyla iktidara gelmiş hükümeti sarsmaya yönelik olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, “Irak için plan yapanların bu planları bugün başarılı olamamıştır, onlar mevcut durumu bunalımlı bir hale getirmeye çalışmaktadır, onların bu alandaki amilleri de teröristler, tekfirciler ve eski Basçılardır” dedi.

 

Irak’ta güvenliksiz ortamı yaratanların kendilerini Şii-Sünni savaşı adı altında gizlemeye çalıştığını belirten Ayetullah Hamenei, “Gerçek şu ki Şiiler ve Sünniler asırlarca bir arada yaşamıştır ve aralarında da herhangi bir husumet olmamıştır. Irak’taki mevcut durumun sebebi, ABD’nin çeşitli araçlarla uyguladığı politikalarıdır” diye konuştu.

 

Yaratılan güvenlik sorunlarının Irak halkı için büyük bir musibet olduğunu söyleyen İslam İnkılabı Rehberi, “bu siyaseti yürütenler, Saddam gibi bir diktatörü iş başına getirmek istemektedirler; ama bunu başaramayacaklardır” dedi.

 

Bölgedeki bazı ABD işbirlikçilerinin bu politikalarla Irak’ta güvenlik sorunları yarattığını belirten Ayetullah Hamenei, “Irak’taki terörist grupları desteklemek ve Irak’ta güvensizliği ve katliamları alevlendirmek ABD işbirlikçileri için de bölge için de çok tehlikelidir” dedi.

 

ABD’nin Irak’ta asla başarılı olamayacağını ve Irak’ın ABD’nin boğazından geçebilecek bir lokma olmadığını söyleyen Ayetullah Hamenei, “Irak’taki güvenlik konusunda ilk atılması gereken adım, işgalcilerin bu ülkeyi terk etmesi ve güvenlik yetkisinin Iraklılara bırakılmasıdır” dedi.

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de İran’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek Irak’ın güvenliğinin halen Iraklıların elinde olmadığını ifade etti ve güvenliğin Iraklılara bırakılması durumunda Irak halkının bu işe seferber edilebileceğini ve güvenliğin tam olarak sağlanabileceğini söyledi.