Suudi ve İsraillilerden Hizbullah'a karşı ortak psikolojik savaş

24 Ocak 2024

Suudi devlet televizyonu Al Arabiya ve İsrailli Yediot Ahronot gazetesi, Güney Lübnan halkının işgal rejimiyle Hizbullah arasındaki çatışmalardan ötürü 'yorgun düştüğünü' savundu.

Suudi devlet televizyonu Al Arabiya ve İsrailli Yediot Ahronot gazetesi, eş zamanlı olarak Güney Lübnanlıların, Hizbullah'ın sınır bölgesinde işgal rejimiyle girdiği çatışmalardan ötürü 'yorgun düştüğünü' iddia etti.

Wall Street Journal tarafından yer alan bir başka haberde de Lübnan'ın güneyindeki bir köyün sakinlerinden birinin Hizbullah'ı eleştiren ifadelerine yerverildi. Haberde bölge sakini olduğu iddia edilen bir kişinin "Bu durum Hizbullah tarafından önlenebilirdi ama İsrailliler akıllarını kaybediyor. Saldırılar 2006'dan daha kötü," ifadelerine yer verildi.

Bununla beraber İsrail, Lübnan sınırında savaşa hazırlık çabalarını artırıyor. WSJ'ye konuşan İsrail ordusu yarbayı Dotan Razili, 100 gün boyunca savunma yapmanın oldukça zor olduğunu kaydederek, direnişin olası bir harekatına karşı hazırlıklarını artırdıklarını belirtti.

Suudi kanalı, Güney Lübnan halkının savaşın devam etmesinin 'kendileri açısından faydalı olup olmayacağından emin olmadıklarını' iddia ederek, "Köyler yıkılırken ve insanlar evlerinden olurken zaferin anlamı nedir? Ayrıca, insanların bu fikirlerini açıkça ifade etmelerine izin vermeyen bir korku duygusu var," diye aktardı.

Öte yandan Al Arabiya'nın görüşüne başvurduğu Lübnan merkezli el-Cenubiye sitesinin genel yayın yönetmeni, Şii toplumu ve Hizbullah'ın 'savaş çıkmasından endişe duyduğunu' öne sürerek, "Hizbullah savaşı ve önemini pazarlıyor ama güney köylerini ziyaret edenler, özellikle de Hizbullah'a bağlı olanlar, köy sakinlerinin paniğini görüyor," dedi.

Kanalın iddiasına göre 2006'da yaşanan ve işgal rejimi için ezici bir mağlubiyetle sonuçlanan savaşın ilk üç ayında yaklaşık 80 bin kişi güney Lübnan'da yerlerinden edildi ve Lübnan sınırındaki kasabalara yönelik daha yoğun saldırıların ardından mülteci sayısı son zamanlarda arttı.