Foreign Policy: Amerika Suriye'den çekilmeyi planlıyor

24 Ocak 2024

Amerikan dergisine konuşan yetkili kaynaklar, Amerika'nın Suriye'den çekilmeyi planladığını bildirildi.

YDH- Foreign Policy dergisinde yer alan bir makalede, ABD'nin Suriye'den çekilmeyi planladığı iddia edildi.

Charles Lister tarafında kaleme alınan söz konusu makalede, Hamas'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği 7 Ekim'deki operasyondan bu yana Orta Doğu'daki “gerilim ve düşmanlıkların” zirveye ulaştığı ifade edildi.

Makalede şu ifadeler yer aldı: "Bu karmaşık bölgesel krizlerle birlikte Joe Biden yönetiminin bölgedeki askeri önceliklerini yeniden düşünmesi sürpriz olmamalı."

Yazar, buna rağmen, ABD’li yetkilerin bu düşüncelerinin ABD ordusunun Suriye'den tamamen çekilmesine yol açabileceği konusunda da “endişeye duyulması” gerektiğini söyledi.

Savunma ve Dışişleri Bakanlığı'ndan dört yetkiliyle konuşan Charles Lister, onların, Beyaz Saray'ın, artık gereksiz olduğunu düşündüğü bir misyonu sürdürmekle ilgilenmediğini söylediğini bildirdi.

Foreign Policy'nin dayandığı kaynaklar, ABD birliklerinin bölgeden nasıl ve ne zaman ayrılacağını belirlemek için Biden yönetiminde "aktif iç istişareler" yapıldığını aktardı.

Amerikan birliklerinin geri çekilmesinin ABD ve müttefiklerinin üzerinde "yıkıcı etkilere" sahip olacağını söyleyen Foreign Policy, böyle bir şeyin aynı zamanda IŞİD'e bir hediye anlamına gelebileceğini belirtti.

ABD liderliğindeki koalisyon, Irak ve Suriye'de "IŞİD'e karşı mücadele" olarak adlandırdığı operasyon için 2014'ten bu yana faaliyet gösteriyor. Buna rağmen bu iki ülke, kendi ülkelerindeki Amerikan kuvvetlerinin varlığını defalarca eleştirmişti.

General Kasım Süleymani ve bazı arkadaşlarının Bağdat havaalanı yakınlarında düzenlenen saldırıda öldürülmesinin ardından bölgedeki ABD birliklerinin bölgeden çekilmesi çağrıları yoğunlaşmıştı.