Politico: ABD'nin bölgede askeri gücünü artırması 1,6 milyar dolara mal olacak

25 Ocak 2024

Politico, ABD'nin Orta Doğu'daki askeri gücünü artırma yönünde aldığı kararın 1,6 milyar dolarlık bir maliyeti olacağını ve Pentagon'un bunu karşılamak için yeterli bütçesinin olmadığını yazdı.

YDH - Politico haber kuruluşu, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonundan sonra ABD'nin Orta Doğu'daki askeri birliklerini artırma yönünde aldığı kararına maliyetinin 1,6 milyar dolar olabileceğini, ancak ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bu düzeyde bir bütçesinin olmadığını bildirdi.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre Washington yönetiminin 1 Ekim 2023'te başlayan mevcut mali yıl için henüz tam teşekküllü bir bütçe kabul etmemiş olması nedeniyle Pentagon'un yeterli parası yok.

Pentagon'nun Temsilciler Meclisi ve Senato'ya gönderdiği belgelere göre 1,6 milyar dolar, bölgeye ilave gemi, savaş uçağı ve teçhizat gönderilmesi ve bunların dört ay boyunca tutulmasının maliyetini kapsıyor.

Bu miktar, ABD ordusunun Yemen ve Ensarullah'ı hedef alan saldırılarını içermiyor, zira henüz bu konudaki hesaplamalar için yeterli veri bulunmuyor.

Öte yandan kaynaklara göre, tüm bir yıl boyunca askeri yığınağın maliyeti 2,2 milyar dolara yükselebilir.

Gazze savaşıyla birlikte ABD, bölgeye ilave bir uçak gemisi taarruz grubu, çıkarma gemileri, savaş uçakları, hava savunma unsurları ve yüzlerce asker göndermişti.