Daniel Hagari: Dost ateşi sonucu ölen asker sayısı korkunç

26 Ocak 2024

İsrail ordu sözcüsü, Gazze savaşında “dost ateşi” sonucu ölen asker sayısını "korkunç bir şey" olarak nitelendirdi.

YDH- İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze savaşında “dost ateşi” sonucu meydana gelen asker kayıplarını "korkunç bir şey" olarak nitelendirdi.

NBC'ye verdiği röportajda, İsrail ordusuna bağlı güçlerin Gazze'de zor şartlarda faaliyet gösterdiğini söyleyen Daniel Hagari, Hamas güçlerinin Gazze'deki geniş tünel ağlarını pusu kurmak için kullandığını belirtti.

Hagari, "Bu tür korkunç olayların tekrar yaşanmasını önlemek için yaşanan her olaydan bir ders çıkartıyoruz ve öğrendiğimiz dersleri uyguluyoruz" dedi.

NBC, İsrail ordusunun “yanlışlıkla” ateş açması sonucu 6 İsrail askerinin öldüğü, 14 kişinin de yaralandığı 8 Ocak'taki olayı hatırlattı. Söz konusu olayda, İsrail askeri mühendisler Hamas’a ait bir binaya patlayıcılar yerleştirirken, bir tank binaya ateş açmış ve binada patlamaya neden olmuştu.

NBC, bu olayın, 7 Ekim'den bu yana İsrail askerlerinin dost ateşi ateş sonucu öldüğü bir dizi olaydan yalnızca biri olduğunu yazdı.

İsrail Kanal-13 televizyonu da geçtiğimiz aralık sonundaki bir haberinde, 18'inin ‘dost ateşi’ sonucu olmak üzere, Gazze'deki savaş alanı dışında 29 İsrail askerinin öldüğünü bildirmişti.

Uzmanlarsa İsrail ordusunun bu tür kayıplara ilişkin sunduğu rakamların şüpheli olduğunu ve gerçek rakamlarla uyuşmadığını söylüyorlar.

Eski bir ABD Deniz Kuvvetleri subayı ve bir zamanlar NATO kuvvetlerinin üst düzey komutanlarından biri olan James G. Stavridis de şunları söyledi: "İsrail ordusunda dost ateşi oranı yüksek."