Almanya’dan, Bab el-Mendeb’e “alternatif” rota girişimi

28 Ocak 2024

Alman denizcilik şirketi, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Kızıldeniz'deki operasyonları nedeniyle Bab el-Mendeb Boğazı’na “alternatif” bir güzergah oluşturulduğunu açıkladı.

YDH- Alman denizcilik şirketi Hapag Lloyd, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Basra Körfezi'ndeki Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan limanlarından Arabistan'ın batısındaki Cidde limanına kadar bir kara koridoru oluşturulduğunu duyurmuştu.

İran'dan yayın yapan "İswnews" haber analiz sitesinin haberine göre, ünlü Alman denizcilik şirketi, ilan edilen söz konusu koridorun, Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı'ndaki gergin durumun ardından ortaya konulan "uygun bir acil çözüm" olduğunu bildirdi.

Bu koridorda ticari gemiler Birleşik Arap Emirlikleri'nin Cebel Ali limanı ve Suudi Arabistan'ın Dammam ve Cubail limanlarında yüklerini boşaltıyor ve Hapag Lloyd'a bağlı treyler ve tırlar da yükü Suudi Arabistan'ın batısındaki Cidde limanına getirerek, Süveyş Kanalı'na doğru yolculuklarına devam etmek üzere diğer gemilere teslim ediyor.

Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Kızıldeniz'deki operasyonuyla birlikte Hapag Lloyd Deniz Taşımacılığı Şirketi, gemilerinin bu rotadan geçişini askıya aldıklarını bildirmişti.

Uzmanlar, Almanya'nın en büyük denizcilik şirketi Hapag Lloyd’un bu “alternatif” rota planının, İsrail'in Yemen'in Arap Denizi ve Kızıldeniz'deki deniz operasyonlarını etkisiz hale getirmeye yönelik kapsamlı planını güçlendirebileceğini ve İsrail gemilerinin Bab el-Mendeb Boğazı ve Kızıldeniz'i geçme ihtiyacını ortadan kaldırabileceğini söylüyorlar.

"Basra Körfezi'nden İsrail ve Kızıldeniz'e kara koridoru kurulması" projesi, İsrailli Trucknet Şirketi'nin öncülüğünde ve BAE ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkelerinin işbirliğiyle yürütülüyor.

Fakat Arap Yarımadası'ndaki direniş gruplarının bu koridordaki lojistik konvoylara yönelik olası drone saldırılarının bu projeyi tehdit edebileceği de aktarılıyor.