Hizbullah, Branit kışlasını yerle bir etti

29 Ocak 2024

Hizbullah, İsrail’in Lübnan’a yönelik savaş tehditlerinden sonra saldırılarının şiddetini arttırdı.

YDH- El Meyadin televizyonu, Hizbullah’ın bugün İsrail’in 91. Celil Tümeni’nin komuta karargahı olan Branit kışlasını Burkan füzeleriyle yerle bir ettiğini bildirdi.

Hizbullah’ın kullandığı Burkan füzelerinin 500 kiloya kadar savaş başlığı taşıyabildiği bildiriliyor.

El Meyadin televizyonu, Branit kışlasının tüm Lübnan sınırı boyunca ‘savunmadan’ sorumlu 91. Celil Tümeni’nin komuta merkezi olduğunu ve 300. Tugay ile 769. Tugayı da bünyesinde barındırdığını bildirdi.

İsrail medyası, Hizbullah’ın Burkan füzeleriyle yerle bir olan Branit kışlasında 2 İsrail askerinin yaralandığını iddia etti.

[video]

İsrail medyası, Yukarı el-Celil’e sirenler çalmadan füzelerin düştüğünü bildirirken Israel Hayom gazetesi ise Hizbullah'ın ‘Branit’, ‘Sasa’ ve ‘Matat’a füze fırlattığı kuzeyde gergin bir sabah yaşandığını yazdı.

Margaliot yerleşim biriminin lideri Eitan Davidi, Hizbullah'ın kışlalara ve yerleşim birimlerine doğru fırlattığı şeyin Katyuşa roketleri veya sıradan tanksavar füzeleri olmadığını, daha büyük miktarda patlayıcı madde içeren füzeler olduğunu söyledi ve bu füzelerin etkisinin bölge genelinde hissedildiğini ifade etti.

Hizbullah Savaş Enformasyon Merkezi, bugün sabaha doğru, İsrail ordusunun Ras Nakura askeri üssündeki elektronik istihbarat ekipmanlarını "özel güdümlü füze" kullanarak yok ettiğini gösteren bir video yayımladı. 

Hizbullah geçtiğimiz Perşembe günü de İsrail’in Cel el-Alam’daki elektronik istihbarat tesisini yok etmişti.

Hizbullah’ın kullandığı kavisli hareket ederek görünmeyen hedefleri vuran ve hedefi vuruncaya kadar da tüm seyri görüntüleyen füzesi İsrail basınında da geniş yankı uyandırdı.

Yediot Ahronot Hizbullah’ın Cel el-Alam ve Ras Nakura’da kullandığı füzeleri, Felak-1 füzesi olarak tanıtırken, Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, bu füzelerin ‘Nur el-Golan füzesi’ olduğunu bildirdi.

Yediot Ahronot gazetesi, söz konusu füzelerle ilgili olarak “10 km'ye kadar menzile sahip olan füze, 90'lı yılların başında geliştirilen İran menşeli, 50 kg ağırlığında, 1,32 metre uzunluğunda ve 240 mm gövde çapına sahip. Ayrıca "Falaq-2" adlı gelişmiş bir versiyonu da var” yorumunu yaptı.

Öte yandfan el-Cezire televizyonu, İsrail’in Harbet Maar askeri üssünü 2 adet Felak-1 füzesiyle imha ettiğini bildirdi.

Hizbullah Savaş Enformasyon Merkezi de İsrail’in Rahib kışlasının Burkan füzeleriyle tam isabetle vurulduğunu bildirdi.

El Meyadin televizyonu ise Hizbullah’ın bu sabah Hadab Yarin, Birkat Rişa ve Burkan füzeleriyle vurulduğunu bildirdi.