Suudi yandaşı Yemenliler, ABD’den Yemen’e kara saldırısı istedi

30 Ocak 2024

Suudi destekli Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi, Amerika ve Suudi Arabistan’dan Sanaa hükümetine bağlı Yemen ordusunun İsrail’e uyguladığı ablukanın kaldırılması için Yemen’e kara saldırısı yapılmasını istedi.

YDH- Suudi destekli Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Başkanı Reşad el-Alimi, Amerika ve Suudi Arabistan’a Sanaa hükümetinin kontrolündeki Yemen’e kara saldırısı çağrısında bulundu.

İngiltere merkezli Sheba Intelligence’in haberine göre Suudi destekli Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Suudi başkenti Riyad'da gazetecilere verdiği demeçte Sanaa hükümetine bağlı Yemen ordusuna karşı yapılan ‘savunma operasyonlarının’ çözüm olmadığını söyledi ve “Çözüm, Husileri ortadan kaldırmaktır” dedi.

Reşad Alimi, “Husiler” diye nitelediği Sanaa hükümetine karşı kara operasyonları için Amerika ve Suudi Arabistan’dan destek istedi ve Yemen güçlerinin bu operasyonlara ortak olmaları gerektiğini söyledi.

 Suudi Arabistan tarafından belirlenen Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunuyor ve Birleşmiş Milletler tarafından Yemen hükümeti olarak tanınıyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin liderliğindeki Arap koalisyonunun 2015’te başlattıkları savaşa rağmen, Suudi destekli Cumhurbaşkanlığı Konseyi, Güney Yemen’in bir bölümünü yönetebiliyor.

Başkent Sanaa da dahil olmak üzere Yemen’in büyük bir bölümü Ensarullah Hareketi’nin öncülüğündeki Yemen Ulusal Kurtuluş hükümetinin kontrolünde bulunuyor.

Sanaa merkezli Ulusal Kurtuluş Hükümetine bağlı Yemen ordusu, İsrail’in Gazze saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz’den İsrail’e yük götüren gemilerin geçişine izin vermeyerek İsrail rejimine abluka uyguluyor.

Suudi Şarku’l Avsat gazetesinin haberine göre ise Suudi destekli Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Reşad Alimi, Amerika’nın Ensrullah Hareketi’ni terör listesine almasını örnek göstererek Avrupa Birliği ülkelerinden Ensarullah’ı terör listesina almasını istedi.

  İngiliz ordusu: Yemen’e kara savaşında biz yokuz

  Reşad Alimi’nin Yemen’e kara saldırısı yapılması çağrısına ilk tepki Birleşik Krallık rejimi ordusundan geldi. 

İngiliz Genel Kurmay Başkanı General Patrick Sanders, Reşad Alimi’nin çağrısı konusundaki haberler üzerine açıklamada bulundu ve İngiliz ordusunun Yemen’e kara harekatına katılmak istemediğini söyledi.

General Patrick Sanders, İngiliz ordusunun gücünü İran, Kuzey Kore ve Rusya ile muhtemel bir savaş için koruması gerektiğini söyledi.