Cameron: Son 30 yıl İsrail'in başarısızlık tarihidir

30 Ocak 2024

Britanya Dışişleri Bakanı Cameron, Arap ülkelerinin büyükelçilerine verilen resepsiyonda bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini ve son 30 yılın İsrail'in 'başarısızlık tarihi' olduğunu belirtti.

YDH - Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Londra'da Arap ülkelerinin büyükelçilerine verilen resepsiyonda, Britanya ve müttefiklerinin iki devletli çözüm yönünde ilerleme kaydedilmesine dönük diplomatik çabalar dahilinde bir Filistin devletini tanıma olasılığını değerlendireceklerini söyledi.

Financial Times (FT) gazetesinin aktardığına göre Cameron, Filistinlilerin 'iki devletli çözüm ve en önemlisi bir Filistin devletinin kurulması konusunda geri dönüşü olmayan bir ilerleme' sağladıklarından emin olmaları gerektiğini belirtti.

Bakan, "Bir sorumluluğumuz var, Filistin devletinin neye benzeyeceğini, neleri içereceğini ve nasıl işleyeceğini tanımlamaya başlamalıyız," ifadesini kullandı.

Daha sonra Londra'nın müttefikleriyle birlikte 'Birleşmiş Milletler (BM) de dahil olmak üzere bir Filistin devletinin tanınması konusunu' ele alacağını kaydeden Cameron, Filistinliler için net bir 'siyasi ufuk' tanımlanması gerektiğini vurgulayarak "Bu, sürecin geri döndürülemez hale gelmesine yardımcı olacak faktörlerden biri olabilir," dedi.

Cameron, "Eğer son 30 yıl bize bir şey anlatıyorsa, o da bunun bir başarısızlık tarihi olduğudur. Nihayetinde bu İsrail'in başarısızlık hikayesidir. Evet, ekonomik büyüme sağladılar. Evet, yaşam standartları yükseldi. Evet, savunmaya, güvenliğe, duvarlara ve diğer her şeye yatırım yaptılar. Ancak ülkenin en çok istediği şeyi, her ailenin istediği şeyi sağlamada başarısız oldular. Bu da güvenliktir," diye ekledi.