İsmail Heniye ateşkes görüşmesi için Mısır'a gidiyor

30 Ocak 2024

Hamas'ın siyasi büro başkanı, grubun, Paris toplantısının Gazze'deki savaşı durdurma önerisini değerlendirdiğini söyledi.

YDH- Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye bugün verdiği demeçte, Paris'teki toplantı sonrasında ortaya çıkan ateşkes önerisinin kendilerine ulaştığını ve cevap için düşündüklerini açıkladı.

Arab48 internet sitesine göre Heniye, Hamas'ın önceliğinin savaşı durdurmak ve tüm İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi olduğunu söyledi.

İsrailli, Amerikalı, Mısırlı ve Katarlı müzakereciler pazar günü Paris'te katıldıkları toplantı sonrasında, savaşın durdurulmasına ve diğer İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir çerçeve üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıklamışlardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Washington'da Katarlı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında söz konusu planı "sağlam ve ikna edici" olarak nitelendirildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceğini de söyleyen İsmail Heniye yaptığı açıklamada ayrıca, Hamas hareketinin, savaşın tamamen durdurulması, yeniden yapılanma, kuşatmanın kaldırılması ve esir değişimi gibi genel olarak her türlü ciddi ve pratik girişimi memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Casim el-Sani de dün gece yaptığı açıklamada Filistinli ve İsrailli esirlerle ilgili müzakerelerin önceki haftalara göre gelişme gösterdiğine dikkat çekerek, şunları söylemişti: "Müzakerelerin şu anki aşaması gelecekte kalıcı bir ateşkesi doğurabilir."

Paris toplantısının sona erdiğini ve "müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini" bildiren İsrail televizyonu da toplantıda, esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin planın birkaç aşamada gözden geçirildiğini açıkladı. Ayrıca, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisinin de müzakereleri "yapıcı" olarak nitelendirdiği, ancak aynı zamanda hâlâ "büyük boşluklar" bulunduğunu da söylediği aktarıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de pazartesi akşamı bir açıklama yaparak, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması konusunda yapıcı müzakerelerin sürdüğünü duyurmuştu.

Bu gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, Gazze'deki savaşın bitmesi yönünde umutların arttığını söylüyorlar.

Savaşın başlangıcından bu yana 116 gün geçti ve şu ana kadar 26 bin 750 Filistinli hayatını kaybederken, 65 bin 631 kişi de yaralandı.  7 binden fazla kişi ise hâlâ kayıp ve enkaz altında. Çeşitli bölgelere yönelik yoğun bombardımanlarsa sürüyor.