Yoav Galant: Gazze'de yaşananlar Lübnan'da tekrarlanabilir

30 Ocak 2024

İsrail savunma bakanı bu akşam yaptığı açıklamada, Gazze'de olanların Lübnan'da da tekrarlanabileceğini söyledi.

YDH- İsrail rejiminin Savunma Bakanı Yoav Galant, bugün bir açıklama yaparak, Gazze'de yaşanan olayların Lübnan'da da tekrarlanabileceğini söyledi.

Yoav Galant şöyle dedi: "Siyasi bir çözüm olasılığı azalıyor. Sabrımız bittiğinde Gazze'de gördükleriniz Lübnan'da tekrarlanabilir."

Hizbullah’ın saldırıları Gazze'deki savaşın başlamasından hemen birkaç gün sonra başlamıştı. Bu saldırıların kapsamı ve yoğunluğu ise giderek artıyor. Bu da işgal altındaki kuzey Filistin'deki çok sayıda yerleşimciyi Hayfa ve Tel Aviv'e kaçmaya zorluyor.  

Bu arada, İsrail medyası Hizbullah'ın füzelerinin gücünün İsrailli çevreleri şaşırttığını aktarıyor.

Bu bağlamda, Yedioth Ahronot gazetesi, Hizbullah'ın İsrail askeri yerleşimlerine ve Celile bölgesinin tüm bölgelerindeki mevzilerine ağır füzeler attığını ve bu füzelerin düştükleri yerde büyük bir delik açtığını bildirdi.

Hizbullah'ın, İsrail'le çatışmaya girişinden itibaren izlediği taktiğe dikkat çeken uzmanlar, Hizbullah'ın ilk günlerde İsrail ordusunun iletişim-istihbarat direklerini vurmak için yalnızca kısa menzilli füzeler kullandığını ve bunun da tabii ki Güney Lübnan'daki İsrail istihbaratının önemli bir bölümünü kör ettiğini söylüyorlar.

Aynı yetkililer, Hizbullah’ın yeteneklerini yavaş yavaş ortaya koyduğunu ve İsrail çevrelerinin raporuna göre optik füzelerini de meydana çıkardığını bildiriyorlar.  

İsrail'e karşı psikolojik bir taktik yürütüp tüm yeteneklerini bir anda açığa vurmayan Hizbullah’ın, bunu caydırıcı bir faktör olarak kullandığını söyleyen analistler, Seyyid Hasan Nasrullah'ın 5 Ocak'taki sözlerine dikkat çekiyorlar.

Seyyid Hasan Nasrullah 5 Ocak'ta yaptığı söz konusu konuşmada, Hizbullah'ın hedefinin topyekun bir savaşa girmek olmadığını, ama Gazze cephesindeki baskıyı azaltmayı hedeflediklerini söylemiş ve "Güney Lübnan sınırında işgalcilerin aşağılanmasına tanık oluyoruz" demişti.