İsrailli şirketler Güney Afrika'yı boykot etmeye başladı

31 Ocak 2024

İsrailli şirketler, işgal rejimine soykırım davası açan Güney Afrika'dan üzüm ithalatını durdurdu.

YDH - İsrailli şirketler, Uluslararası Adalet Divanı'nda işgal rejimini Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına soykırım uygulamakla suçlayan davayı açan Güney Afrika'ya boykot başlatarak, ülkeden üzüm ithalatını askıya aldı.

Amerikan Semafor portalında yer alan haberde, İsrail'in söz konusu ilk hamlesinin 'daha geniş bir boykotu' beraberinde getirebileceği değerlendirmesi yapıldı.

Bu bağlamda, Güney Afrika'nın en büyük sendikal örgütü olan Güney Afrika Sendikalar Kongresi, hükümetten, ticaret savaşının olası sonuçlarından istihdamı korumak için tedbir almasını talep etti.

Sendika Sözcüsü Matthew Parkes, portala verdiği demeçte, "Herhangi bir Güney Afrikalı işçinin işini kaybetmemesini sağlamak için tüm tedbirleri almalıyız," dedi.

Güney Afrika Ticaret Odası ve diğer kurumların İsrail tarafından 'boykot edilen' tüm şirketleri desteklemesi gerektiğini kaydeden Parkes, ayrıca uluslararası toplumu işgal rejimine yaptırım uygulamaya çağırdı.

Diğer yandan boykot tehdidine rağmen İsrail, Güney Afrika'nın önemli ticaret ortakları arasındayer almıyor. Semafor'a göre asıl endişe, bunun Güney Afrika'nın ABD ile olan iktisadi bağları üzerindeki etkisi.

İsrail'in misilleme kararı alması halinde Washington yönetiminin Güney Afrika'ya karşı kullanabileceği bir kaç kozu bulunuyor. Bunlar arasnda ülkeyi Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA) kapsamındaki tercihlerin alıcıları listesinden çıkarmak yer alıyor.

ABD'nin söz konusu hamlesinin de Güney Afrika'dan mineral ithal eden Amerikan şirketleri üzerinde olumsuz bir etkisi olacağı düşünülüyor.